BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Sosyolog Pınar Selek hakkındaki kırmızı bülteni Meclis gündemine taşıyarak, “sadece Ceza Muhakemeleri Kanunu 98. maddeye göre verilmiş bir yakalama kararı olmasına rağmen Uluslar arası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü’nün Genelgesine uyulmamasının özel bir nedeni var mıdır?” diye sordu. 

BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Mısır Çarşısı patlaması davası kapsamında Sosyolog Pınar Selek için dün çıkarılan kırmızı bültenle ilgili Adalet Bakanı Sayın Sadullah Ergin tarafından yanıtlanması talebiyle soru önergesi verdi.

Önergenin gerekçeli bölümünde, 9 Temmuz 1998 tarihinde İstanbul Mısır Çarşısında gerçekleşen patlama ve davanın geçmişiyle ilgili gelişmeler hatırlatıldı:

“Yaşanan bu olaylarda yargılanan Sosyolog Pınar Selek için 8 Haziran 2006 tarihinde patlamanın sebebinin LPG mi yoksa bomba mı olduğu anlaşılamadığı gerekçesiyle beraat kararı verilmişti. 9'uncu Yargıtay Ceza Dairesi tarafından patlamanın sebebinin bomba olduğu gerekçesiyle bozulmuş ve tekrar 23 Mayıs 2008 tarihinde Sosyolog Pınar Selek için yeniden beraat kararı verilmişti.

Yargıtay tarafından Pınar Selek’in müebbet hapis istemiyle yargılanması gerektiği yönündeki kararına Pınar Selek’in avukatlarının talebi üzerine Yargıtay Başsavcılığı bu karara itiraz etmişti. Bu itiraz üzerine dosya Yargıtay Ceza Genel Kurulu tarafından incelenmiş ve Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin kararı onaylanmıştı. Bunun üzerine dosyaya yeniden bakan mahkeme, 9 Şubat 2011’de, Pınar Selek ve Abdülmecit Öztürk hakkında daha önce 2 kez verilen beraat yönündeki kararında direnilmesine hükmetmişti. Ancak 22 Kasım 2012’de görülen duruşmada beraat kararından direnilmesine ilişkin karar usule aykırı bulunarak oy birliği ile kaldırılmış ve Sosyolog Pınar Selek’in yeniden yargılanmasına hükmedildi.”

Aydoğan, önergenin devamında Adalet Bakanına şu soruları yöneltti:

“Sosyolog Pınar Selek hakkında çıkarılan Kırmızı Bülten kararına ilişkin, Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü’nün 16 Kasım 2011 Tarih 069-4 Nolu Genelgesi’nin 18'inci madde hükümlerine uyulmuş mudur?

-Sosyolog Pınar hakkında CMK 100 ya da 248/5'e göre verilmiş bir tutuklama ile kesinleşmiş mahkûmiyet kararı olmamasına ve sadece Ceza Muhakemeleri Kanunu 98'inci maddeye göre verilmiş bir yakalama kararı olmasına rağmen Uluslar arası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü’nün Genelgesine uyulmamasının özel bir nedeni var mıdır?

-Suçluların İadesine ilişkin Uluslar arası Hükümlerin oluşmamasının yanı sıra, dava dosyasının Temyiz aşamasında olmasına rağmen İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Kırmızı Bülten çıkarılması amacıyla Bakanlığınıza gönderilen yazı hukuki midir?

-Bakanlık olarak Kırmızı Bülten çıkartılması amacıyla tarafınıza gönderilen ve hukuki çelişki barındıran yazıya ilişkin kamuoyuna bir açıklama yapacak mısınız?”

(ANF)