BDP Meclis grubu toplantısında son iki haftadır HDP eşbaşkanları Sabahat Tuncel ile Ertuğrul Kürkçü'nün konuşması ve BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş'ın çalışmalarına Diyarbakır'da devam ederek Ankara'ya gelmemesi ‘parti içinde bir kriz mi yaşanıyor’ sorusunun doğmasına neden olmuştu.

BDP MYK üyesi Kemal Peköz Demokrat Haber’e yaptığı açıklamada merak edilen soruları yanıtladı.

Kemal Peköz’ün anlatımına göre yaşananlar bir süre sonra BDP milletvekillerinin istifa ederek HDP’ye katılacak olmalarının işareti.

Kemal Peköz’ün verdiği bilgilere göre BDP’nin 8 Haziran'da, HDP’nin ise 22 Haziran'da olağanüstü kongresini yapması bekleniyor.

8 Haziran’daki kongrede BDP misyonunu tamamlayacak. Hatta bu kongrede BDP ismini ve amblemini de değiştirebilir. Yeni partinin il ve ilçe örgütleri olmayacak ve seçimlere katılmayı hedeflemeyecek. Yeni parti bir dernek gibi işlev görecek ve sadece genel merkezi olacak. Parti içi eğitim, örgütlenme, ideolojik çalışmalar, yerel yönetimlere destek gibi çalışmalar yapacak.

HDP’YE KATILACAKLAR

18-19 Nisan tarihlerinde vekiller Ankara'da toplanacak ve BDP'den istifa edip HDP'ye katılacaklar. BDP'nin halen 21, HDP'nin ise 8 vekili bulunuyor.

22 Haziran'da da HDP'nin kongre yaparak eşbaşkanlarını değiştirmesi bekleniyor. HDP'nin eşbaşkanlarından birinin BDP kökenli, diğerinin ise HDP içindeki diğer kesimleri temsil eden bir isim olması bekleniyor.

DEMİRTAŞ’IN DURUMU

Son iki parti grubu toplantısında konuşmayan Selahattin Demirtaş'ın durumu merak konusu olmuştu.

BDP tüzüğünde eşbaşkanlık, milletvekilliği, parti yöneticiliği ve belediye başkanlığı için azami 2 dönem görev yapabilme sınırlaması kuralı bulunuyor. Demirtaş da hem vekillik hem de eşbaşkanlık açısından 2 dönemini dolduruyor.

BDP MYK üyesi Kemal Peköz, Selahattin Demirtaş'ın ismine parti içi ve dışından hiçbir itiraz olmadığını, aksine yoğun bir destek gördüğü, ancak Selahattin Demirtaş’ın partideki 2 dönem sınırlamasının kendisine de uygulanmasını istediğini belirtti. Demirtaş’ın kendisine bir ayrıcalık yapılmamasını istediğini, bir sivil toplum kuruluşunda çalışmak istediğini söyledi.

HDP’nin BDP’den ayrı bir parti olduğunu savunan bazı partililer ise Selahattin Demirtaş’ın HDP eşbaşkanı olması önünde hiçbir engel olmadığı görüşündeler.

Öte yandan bu hafta sonu BDP’li Pervin Buldan ve İdris Baluken ile HDP’li Sırrı Süreyya Önder İmralı'ya gidecekler. BDP ve HDP’nin bundan sonra yoluna nasıl devam edeceği konusunda Öcalan’ın görüşlerini de etkili olması bekleniyor. ( Mehmet Göcekli / Demokrat Haber )