Abdullah Öcalan’ın mektubunu KCK yetkililerine ulaştırmak için Kandil’e giden BDP heyeti Kürdistan Federe Bölgesi’nin Erbil (Hewler) kentine döndü.

KCK’li yetkililerle kapsamlı tartışmalar yaptıklarını söyleyen BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, “Evet, umutlu bir tartışma yürüyor; ama şu da var. Bu işin gerçekten kolay olmayacağı ve KCK’nin kararlaşma konusunda çok rahat olmadığı da yaptığımız görüşmede ortaya çıktı” dedi.

Abdullah Öcalan’ın KCK yetkililerine yazdığı ikinci mektubu yerine ulaştırmak için iki gün önce Federal Kürdistan Bölgesi'ne gelen ve doğrudan Kandil'e geçen BDP heyeti, dün akşam saat 21.00 sularında Hewler’e döndü.

ANF’nin haberine göre, BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş ve BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’den oluşan heyetin bir süre daha bölgede kalması ve bir takım görüşmeler yapması bekleniyor.

ÖCALAN’IN EL YAZISI MEKTUBUNU VERDİLER

Kandil’deki görüşmeye ilişkin Dicle Haber Ajansı’na (DİHA) açıklamalarda bulunan BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, Abdullah Öcalan’ın el yazısı mektubunu kendi elleriyle KCK yöneticilerine teslim ettiklerini söyledi.

KCK yetkilileriyle yaklaşık bir gün boyunca tartıştıklarını söyleyen Demirtaş, görüşmeye ilişkin olarak şunları söyledi: “Hem İmralı Adası'nda Sayın Öcalan ile yaptığımız tartışmaları sözlü olarak aktardık. Sayın Öcalan’ın bu sürece dair beklentilerini, kaygılarını detaylı bir şekilde paylaştık. Hem de kendi el yazısıyla yazmış olduğu mektubu kendilerine teslim ettik. İki üç gün kendileri değerlendirme yapacaklar. Muhtemelen mektuba bir cevap yazmaları gerekiyor. 3 gün bilemediniz 4 gün sonra bu mektup heyetimiz aracılığıyla tekrar Sayın Öcalan’a ulaştırılacak.”

Demirtaş, Kandil’den edindiği izlenimi de şöyle anlattı: “Burada KCK’li yetkililer ile yaptığımız görüşmelerde onların yaklaşımında şunu görüyoruz. Gelişmeleri çok ciddiye alıyorlar, ciddi izliyorlar, ciddi tartışıyorlar, ciddi değerlendiriyorlar. Sayın Öcalan’ın çağrılarına, yaklaşımlarına ve önerilerine de çok değer biçiyorlar. Evet, umutlu bir tartışma yürüyor ama şu da var. Bu işin gerçekten kolay olmayacağı ve KCK’nin kararlaşma konusunda çok rahat olmadığı da yaptığımız görüşmede ortaya çıktı. Tabi sonuçta kararlarını kendileri verecekler.”

‘SÜRECE İLİŞKİN İSTEYEN HERKESE BİLGİ VERMEYE HAZIRIZ’

BDP olarak hem İmralı’da Öcalan’la, hem hükümet yetkilileriyle, hem de KCK yetkilileriyle görüştüklerini ve bu üçlü arasında bir trafik yürüttüklerini söyleyen Demirtaş, isteyen herkese de devam etmekte olan sürece ilişkin olarak bilgi vermeye hazır olduklarını belirtti. Parlamento'da böylesi bir bilgilendirme yapmanın önemine dikkat çeken Demirtaş, şunları söyledi: “Bunu şu nedenden dolayı önemsiyoruz. Bu aslında iktidarın, süreci yürütmek zorunda olan hükümetin sorunu; ama biz BDP olarak sürecin meşruiyetinin güçlenmesi açısından şeffaflığın ve katılımcılığın önemli olduğunu düşünüyoruz ve destek sunması gereken bütün partilerin desteğini sunması gerektiği kanaatindeyiz.”

HEYET HEWLER’DE TEMASLARINI SÜRDÜRECEK

Kandil’den döndükten sonra kaldığı otele çekilen BDP heyetini, saat 23.00 civarlarında Kürdistan Demokrat Parti politbüro üyesi Kemal Kerküki ziyaret etti.

Bugün de Hewler’de kalacak olan heyet, gün içerisinde Federal Kürdistan Bölgesi Başbakanı Neçirvan Barzani, Bölge Parlamentosu Başkanı Ersalan Bayiz ile ayrı ayrı görüşecek.