Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘çatışmaların sona ermesi için İmralı ile görüşme’ mesajı, BDP ’yi sevindirdi. BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, açıklamayı çok önemli bulduğunu belirtirken, “Askeri yöntemle çözeriz yaklaşımından daha cesurca bir çıkış” dedi. BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ise Erdoğan’ın sözlerini, “Çözüme gidecek en önemli açıklama” diye değerlendirdi. Kürt sorununun çözümüyle ilgili hükümetten gelen peş peşe açıklamalar, BDP’de heyecan yarattı. Hafta başında Adalet Bakanı Sadullah Ergin ’in, “Sorunu çözecekse Öcalan’la da görüşülür” mesajının ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın televizyonda “Çözüme dönük her şeyi yapmak durumundayız” açıklaması, BDP yönetimi tarafından oldukça olumlu karşılandı.

 

BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Bakan Ergin’in yaptığı açıklamanın “Kökünü kazırız, bu işi askeri yöntemlerle hallederiz, bitiririz” söylemi dışında telaffuz edilen yeni bir bakış olduğunu belirtirken, Başbakan Erdoğan ve Bakan Ergin’in açıklamalarıyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “Çok önemli buluyorum. Bu aslında, ‘biz askeri yöntemlerle bu işi çözeriz’ diyenlerden daha cesur bir söylemdir. Bu söylemin pratiğe geçmesi için hepimizin destek olması lazım. Ölümlerin ve akan kanın durmasını Türkiye’nin büyük bir kısmı istiyor. Bu acı hepimizin. Müzakerelerin yeniden başlamasına hepimiz destek sunalım.” Sürecin normalleşmesi ve yeniden müzakerelere başlanması için siyasi partilerin bir araya gelebileceği ve oluşturulacak bir heyet aracılığı ile yol haritası hazırlanabileceğini belirten Demirtaş, müzakere için sadece AKP değil diğer partilerin de destek sunması gerektiğini savundu.

 

ÇOK OLUMLU BAKIYORUZ

BDP Grup Başkanvekili Baluken ise hükümetten gelen açıklamaları, “Çok olumlu değerlendiriyoruz. Yanlıştan bir an önce dönülmesi en büyük kazançtır. Savaş ile bir yere varılamayacağını anlamak için 50 bin kişi daha kaybedilmesine gerek yoktur. 3,5 milyon insanın, ‘irademiz, liderimiz’ dediği insanın çözüme yönelik sürece dahil edilmesi en uygun olan şeydir. Oslo sürecinin yeniden başlayabileceğine yönelik açıklamaları Kürt sorunu açısından olumlu buluyoruz. Bu sorunun çözümünün savaş politikaları olmadığını, müzakere ve diyalog olduğunu, müzakere ve diyalog için muhatapların doğru tanımlanması gerektiğini ifade ediyoruz” dedi.

 

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Katıldığı bir TV programında gündemdeki konuları değerlendiren Başbakan Erdoğan, Oslo görüşmelerinin yeniden başlayıp başlamayacağı konusunda şunları kaydetti: “Ben MİT Müsteşarım Emre Bey zamanında başlattım görüşmeleri. Ve şu anda kesilmenin bazı sebepleri oldu. İletişimdeki samimiyetsizlik nedeniyle burada bu işi keselim dedik. Bölücü terör örgütü yanlış ve yalan haberi terör örgütü ifşa etti. Kendilerine göre hazırladıkları belgeyi bazı yazılı ve görsel medyaya servis ettiler. Belki görüşülenlerden bazıları da o metin içinde vardı. Önce Hakan Bey’in üzerine gidildi, sonra da benim üzerime geleceklerdi. Biz devlet yönetiyoruz, bakkal yönetmiyoruz. Çözüm için ne gerekiyorsa bunu yapmak durumundayız. CHP ‘ye iki parti arasında ortak çalışma yapılması teklifinde bulunduk. MHP‘den olumsuz tavrına karşın CHP, hâlâ bir cevap vermedi. Bu arada İmralı ile görüşmeler yine olabilir.” (Radikal)