Demirtaş, HDP'ye neredeyse hiç oy gitmeyen Karadeniz ve İç Anadolu'dan ilk kez oy aldı. Batı'dan da ciddi oranda oy kazanan Demirtaş, HDP geleneğinde en yüksek oya ulaştı.

Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş ile yarışa katılan HDP, 30 Mart yerel seçimlerine göre oyunu en fazla artıran parti oldu.

30 Mart’ta HDP ve BDP çatısı altında yaklaşık 2.5 milyon olan oyunu cumhurbaşkanı seçiminde Güneydoğu dışında Batı’dan da oy alarak 3.5 milyonun üzerine çıkardı. Demirtaş, Karadeniz ve İç Anadolu’da HDP’nin bindelik dilimde yer alan oy oranını ilk kez yüzdelik dilime taşıdı. Seçime katılım oranının düşmesiyle birlikte yaklaşık yüzde 7 olan HDP’nin oy oranı yüzde 10 barajına dayandı.

Cumhurbaşkanı seçiminde Demirtaş’ın adaylığıyla yarışa giren Kürt siyasi geleneği tarihinin en yüksek oyunu alma başarısına imza attı. Katılım oranının düşük olmasına karşın Demirtaş’ın aldığı oyun artmasında, özellikle Batı’dan ilk kez HDP’ye yüksek oranda oy çıkması etkili oldu.

Cumhuriyet gazetesinden Mahmut Ilıcalı'nın haberine göre, HDP’nin söylemi İstanbul, İzmir ve Ankara gibi büyükkentlerde karşılık buldu. İstanbul’da 30 Mart’ta yüzde 4.8 oranında oy alan HDP oyunu yaklaşık yüzde 9.5’e çıkarırken, Ankara’da yüzde 0.9 olan oy oranını yaklaşık yüzde 3’e yükseltti. İzmir’de de yüzde 3.4 olan oy oranı Demirtaş’ın adaylığıyla birlikte yüzde 8’e çıktı.

Seçime katılım oranının 30 Mart’a oranla düşük olmasına karşın Demirtaş, HDP’nin Güneydoğu Anadolu’daki oy oranlarını genel olarak artırdı. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ’nun memleketi Dersim'de Demirtaş’ın oyunu 2 kattan fazla artırarak yüzde 52 düzeyine çıkarması dikkat çekerken, Demirtaş bölgedeki 12 ilde yarışı birincilikle kazandı.

Diyarbakır’da yüzde 55 olan HDP oyu yüzde 64’e çıkarken, Hakkâri’de yüzde 79 olan oy oranı yaklaşık yüzde 80’e yükseldi. Siirt’te yüzde 70 olan oy oranı da yüzde 83’e çıktı. Güneydoğu Anadolu bölgesinde CHP ve MHP ’nin oy oranlarının düştüğü gözlendi.

Demirtaş’ın, batıdaki büyük kentler ile bölgenin dışında Türkiye’nin hemen hemen her bölgesinde oy oranını artırması dikkat çekti. Daha önce Karadeniz ve İç Anadolu bölgelerinde hiç varlık gösteremeyen HDP, Demirtaş’ın yarıştığı seçimde ilk kez oy oranını binlik dilimlerden yüzlük dilimlere taşıdı. HDP’nin 30 Mart’ta bindelik dilimlerde oy aldığı Zonguldak, Bartın, Kastamonu, Sinop, Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin’deki oy oranları yüzde 1.2 ile yüzde 2.5 arasına çıktı.