HDPGenel Başkanı Selahattin Demirtaş, gündeme ilişkin soruları yanıtladı. CHP-HDP ittifakı değerlendirmelerini kesin bir dille yalanlayarak, HDP'nin seçimlere parti olarak gireceğini söyledi. Barışı sağlama konusunda en gerçekçi programa sahip parti HDP diyen Demirtaş,  "Amacımız hükümet olup devleti ele geçirmek değil. İktidar Sünni kesim adına devleti ele geçirmiş gibi politika izliyor. Devleti ele geçirilecek bir mekanizma değil. AKP 'ye oy verenler bile hükümete bakınca kendisini görmüyor" ifadesini kullandı.  

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Habertürk TV'de Türkiye'nin Nabzı programında Didem Arslan Yılmaz'ın sorularını yanıtladı.

Demirtaş'ın açıklamalarından önemli satırbaşları şöyle:

HDP'nin 2015 seçimlerine parti olarak girme kararı değişir mi?

HDP, 2015 seçimlerine parti olarak girecek. Bu tartışmalar geride kaldı. Bizim açımızdan kesinleşti, seçime parti olarak gideceğiz. Bağımsız adaylarla seçime gitmek haksızlık olurdu.

HDP yüzde 10'luk seçim barajını aşar mı, anketler ne diyor?Şu anda bile HDP'nin yüzde 9,5 oyu var. Türkiye, HDP'yi yeni yeni tanımaya başlayacak. Köşk seçimi öncesi 2015 seçimine parti olarak girmeye karar vermiştik.

"TÜRKİYE'NİN ANA AKIM SİYASETİN MERKEZİNDE OLACAĞIZ"


Bir Kürt ile Türk el ele vermeden kalıcı bir barış imkansız. HDP tüm Ortadoğu için model bir partidir. Kadının kendi özgün sesiyle var olduğu tek partiyiz. Türkiye'de ana akım siyasetin merkezinde olacağız. Türkiye halklarının vicdanına güveniyoruz. Türkiye'nin yeni bir siyasi çizgiye ihtiyacı var. Birçok insan alışkanlığını değiştirecektir.

Anketlerde birkaç puan partimin üzerinde çıkıyorum.

"AMACIMIZ HÜKÜMET OLUP DEVLETİ ELE GEÇİRMEK DEĞİL"

Barışı sağlama konusunda en gerçekçi programa sahip parti HDP. Amacımız hükümet olup devleti ele geçirmek değil. İktidar Sünni kesim adına devleti ele geçirmiş gibi politika izliyor. Devleti ele geçirilecek bir mekanizma değil. AKP 'ye oy verenler bile hükümete bakınca kendisini görmüyor.

"Türkiyelileşme" nasıl olacak?


Seçmenin akıl ve vicdan dünyasına aynı anda ulaşmak zorundayız. AKP ahtopot gibi devleti istediği gibi yöneten bir aygıta dönüştü.
Kürt ya da Türk ağırlıklı olsun diye bir kavga içerisinde değiliz. Alevi toplumunun Alevi kimliğiyle Meclis'te temsilini çok önemsiyorum.

Kadir İnanır'a teklif gitti mi?

Açıklamasına saygı duyuyorum. Kendisiyle görüşeceğiz, ikna edebilir miyiz bilmiyorum. İlla da milletvekili olmasına gerek yok. Belki milletvekilliğini sevmiyordur. Milletvekili adayımız olursa biz bundan memnuniyet duyarız.

Sadece Kadir Bey değil onun gibi sanat, medya, akedemi camiyasından bu projeye destek vermek isteyen herkese kapımız açıktır.

CHP ile ittifak noktasında bir niyet, arayış var mı?

Köşk seçiminde Erdoğan'a ilk turda cumhurbaşkanlığını hediye eden CHP'dir. CHP, bu ülkede önce kendi seçmenine hesap versin. 

BAŞKANLIK SİSTEMİ TARTIŞMASI

Parti olarak seçime girdiğimizde 70 kadar vekil çıkartabiliriz. "AKP ile anlaştılar iddiası" onların değirmenine su taşır. Parlamentoda olsak da olmasak da başkanlık sistemine "evet" demiyoruz. AKP ile kirli bir pazarlık partinin geleneğine aykırıdır.

HDP barajı geçemezse?

Seçmen tercihi der ve siyasi mücadelemize devam ederiz. Adil koşullarda seçime girmiyoruz. İktidarın meşruiyeti her halukarda sorgulanır. Baraj sadece bizim sorunumuz değil.

AYM'NİN BARAJ KARARI

Anayasa Mahkemesi cesur davranıp kendini yetkili görebilirdi. Vicdanlarıyla bir tartışma yürütebildiklerini sanmıyorum. Meclis'te vekilimiz olmazsa çözüm sürecini hükümet düşünsün.

PARALEL YAPI TARTIŞMASI

Bir gazeteye röportaj vermek onunla angaje olmak anlamına gelmez. Gülen Hareketi ile bizim resmi düzeyde görüşmemiz olmadı. Cemaate ne istedilerse verdiler, bunu itiraf da ettiler.

"ALTERNATİF HALK ÇİZGİSİ"

Demokratik tüm çevrelerle görüşmeler gerçekleştireceğiz. Geride bırakacak bir şey varsa bu önyargılarımız olsun.

İlkelerimiz Kemalist düşünceye sahip insanlarca da savunulabilir. Kemalistlerin Ortadoğu'da olup biteni iyi görmesi gerekir.

2015 SEÇİMLERİNDEN SONRA...

İnşallah bizsiz hükümet de kurulamaz.

İki dönem kuralı esner mi?

Ben dahil birkaç arkadaş için bu kural esnetilebilir.

Sürpriz adaylar var mı?

Milletvekili olmak için ünlü olmak şart değil. Mithat Sancar hocam aday olacaksa 10 Şubat'a kadar istifa etmeli.

İnsan olarak ben de ülkedeki kamplaşmadan bıktım. Muhafazakar arkadaşlarımız göz önünde değil, bu bizim eksikliğimiz. Tüm partiler birbirinin siyaset yapmasına saygı duymalı.

90'larda insanları katledenler bugün kendisini başka lanse ediyor.

Gençlik yenilik istiyor. Yunanistan'ın Syriza Partisi ile çok benzeşiyoruz.

4 ESKİ BAKAN İLE İLGİLİ İDDİALAR

Keşke CHP ve MHP de bizim gibi komisyondan çekilseydi. Farkettik ki komisyon aklama faaliyeti yürütüyor. Genel Kurul'da Yüce Divan'a gitmeleri için oy kullanacağız.

Cizre'de neler oluyor?

Cizre gençliği hendekleri kapatma karar aldı. Hüda Par'lılar "içimizde provokatör yok" diyor. Hüda Par'a karşı bir saldırıyı asla doğru bulmayız. Hüda Par Genel Başkanı her konuyu tartışabileceğimiz bir arkadaşımız. İki tarafa sızma olup birbiriyle çatıştırmak isteyenlar var. Polis aracına biniyorlar plakası yok, infazlar var. Hükümet eline çekse Cizre durulacak. Cizre halkı bir an önce normalleşme istiyor. Hükümet istese Cizre'de bir günde gerilim sona ererdi.

AKP hükümeti Türk ordusu yerine IŞİD'i Suriye'ye soktu.