Kayyum atanan Sur Belediyesi'yle kardeş olan Seferihisar Belediyesi Başkanı Tunç Soyer, "Kayyum halkın iradesine darbedir. Kayyum darbesi bizim Sur halkıyla kardeşliğimizi bozamaz" dedi. 

İçişleri Bakanlığı'nın 2'si il, 24'ü ilçe ve 2'si belde olmak üzere 28 belediyeye kayyum atamasının ardından 24 DBP'li belediyeye polisler eşliğinde baskın düzenlenerek, yönetimlerine el konulmasına yönelik bir tepki de Sur Belediyesi ile kardeş belediye olan CHP'li İzmir Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer'den geldi. 12 Eylül döneminde ülkücülerin "Biz içerdeyiz fikrimiz iktidarda" sözlerini hatırlatan Soyer, "FETÖ" darbesine kalkışanların da şu an benzer cümleleri kurduklarını söyledi. Darbenin izlerinin silinmesi için hukuk ve demokrasiden uzaklaşma yolunun seçildiğine dikkat çeken Soyer, "Bu son derece tehlikeli ve yanlış bir yol. Bununla demokrasiyi, barışı, hukuku üstün kılamazsınız. OHAL koşulları bahane edilerek hukuk üstünlüğünden ayrılmak ülkede derin yaralara yol açar" dedi. 

'KAYYUM HALKIN İRADESİNE DARBEDİR' 

Kayyumun halkın iradesine karşı yapılmış bir darbe olduğu değerlendirmesi yapan Soyer, bu belediyelere oy vermiş halklara karşı çok büyük haksızlığın yapıldığını vurguladı. Kayyum atanan belediyelerin "teröre çanak tuttukları" iddialarının ispatlanmadıkça gerçekleştirilen uygulamaların keyfi olacağının altını çizen Soyer, "Siz belediyelere kayyum atayarak, belediye başkanını seçen halka ceza kesmiş oluyorsunuz" diye konuştu. 

'GİDECEĞİMİZ TEK YER DİKTATÖRLÜKTÜR' 

OHAL uygulamaları ile darbenin izlerinin silinemeyeceğini kaydeden Soyer, şunları söyledi: "Demokrasiden uzaklaştıkça gideceğimiz tek yer var faşizm ve diktatörlüktür. Bu on yıllardır verilen demokrasi mücadelesine bir çırpıda sünger çekmek ve bu demokrasi mücadelesini gömmek anlamını taşıyor." 

'KUTUPLAŞMANIN KESİNLEŞMESİ İÇİN ADIM ATILIYOR' 

Yeni kayyum sinyallerinin verildiğini belirten Soyer, atanacak yeni kayyumların toplumda iki zıt kutba neden olacağının altını çizdi. Yenikapı mitinginde herkesin birbiriyle kucaklaşacağı söylemlerini hatırlatan Soyer, "Bu kutuplaşmaların bırakın giderilmesi keskinleşmesi için her türlü adım atılıyor. Kayyumlardan geri adım atılmayıp, bu uygulamalardan vazgeçilmezse ne yazık ki kutuplaşmanın daha da derinleşmesini hep beraber yaşayacağız" dedi. 

'HÜKÜMET BİRAN ÖNCE YANLIŞLARINDAN DÖNMELİ' 

"Bütün bu yapılanların faşizmin kurumlaşması sonucunu doğuracağını düşünüyorum" diyen Soyer, devamla şu değerlendirmelerde bulundu: "Darbe öncesi ve sonrasında biz bu coğrafyada gördük ki gerçekten birbirimize sımsıkı sarılmaktan başka çaremiz yok. Hükümetin bir an önce bütün yanlışlardan dönerek tam darbe sonrasında yapmaya başladığı gibi herkesi kucaklayacak ve tekrar barış sürecini hakim kılacak adımlar atmasını bekliyorum." 

'KAYYUM DARBESİ KARDEŞLİĞİMİZİ BOZAMAZ'  

Sur Belediyesi ile kardeş belediye olduklarını hatırlatan Soyer, "Biz kayyumla kardeş değiliz. Çünkü biz belediye başkanları olarak halklarımızın iradesi sonucunda böyle bir uygulamayı yapmıştık" dedi. Sur halkıyla kardeşliklerinin devam edeceğine vurgu yapan Soyer, "Kayyumlar gelir geçer ama o halk orda yaşadıkça, bu halk burada yaşadıkça dostluğumuzu kimsenin bozmaya gücü yetmez. Kayyum darbesi kardeşliğimizi bozamaz" diye belirtti. 

Kayyumlara seyirci kalınması durumunda bu uygulamanın daha da yaygınlaşacağına dikkat çeken Soyer, bu nedenle bir an önce önlem alınması ve gereken adımların atılmaya başlaması gerektiğini sözlerine ekledi. 

KAYNAK: DİHA