HAS PARTİ İLK SIRAYA KOYACAK

12 Haziran’da yapılacak milletvekili seçimlerinde gençlere ve kadın adaylara ağırlık veren HAS Parti, türbanlı aday adaylarını ilk sıraya koyacağını açıkladı.

TBMM’ne giden milletvekillerinin Müslüman Türk milletinin vekilleri olduklarına dikkat çeken Kadın ve Aile İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ebru Kurban Yaldız, seçim kararı öncesi bütün siyasi partilerin, insanları giyim ve kuşamlarından dolayı değerlendirmedikleri yönündeki savunmalarını hatırlatarak,  ''İşte şimdi bu sözlerin ne derece de samimi olup olmadığı yapılacak aday listelerinde ortaya çıkacaktır. Bazı partilerin türbanlı aday adayların müracaatlarını aldıklarını görmekteyiz. Ama sonuçta ne tavır sergileyecekler önemli olan nokta budur. İşte HAS Parti bu konudaki samimiyetini ortaya koyarak, türbanlı adaylarımızı korkarak arka sıralarda saklamayıp, seçilebilecek ilk sıralara koyacaktır. Çok az bir zaman kaldı. Herkesin samimiyetini, geçerli aday listelerinde göreceğiz'' dedi.

SAADET PARTİSİ BAŞÖRTÜLÜ ADAYLARA POZİTİF AYRIMCILIK YAPACAK

Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak, Türkiye'de başörtüsünü yasaklayan hiçbir kanun maddesinin bulunmadığını belirterek, “Başörtülü adaylara pozitif ayrımcılık yapacağız” dedi.

Kamalak, yaptığı açıklamada, Anayasaya göre siyasi haklar ile seçme ve seçilme hakkının en temel insan hakkı olduğunu söyledi. Aday adaylığı sürecenin yeni başladığını anlatan Kamalak, Saadet Partisi'nde başörtülü aday adaylarının olabileceğine de dikkati çekti.

Kimin aday olup olmayacağına partinin yetkili organlarının karar vereceğini vurgulayan Kamalak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Benim şahsi düşüncem, başörtülülerin önüne böyle bir engel konulmamalıdır. Her insanımız için seçme ve seçilme hakkı en temel insan hakkıdır. Bunun aksine bir davranış hem Anayasaya hem de evrensel eşitlik ilkesine aykırı düşer ve bu ülkenin hanımlarına karşı büyük bir haksızlık oluşturur. Çünkü nüfusumuzun yarısı hanımlardan oluşur, hanımların yüzde 70'i de başörtülüdür. Türkiye'de başörtüsünü yasaklayan hiçbir kanun maddesi de yoktur. Biz başörtülü adaylarımıza pozitif ayrımcılık yapacağız.”

AK PARTİ KARARSIZ

AK Parti'nin türbanlı aday gösterip göstermeyeceği merak konusu olurken başvurular arka arkaya gelmeye başladı. AK Parti'nin ilk başörtülü adayı Hülya Kamçı'nın ardından AK Parti kurucularından siyaset bilimci Fatma Bostan Ünsal da milletvekili aday adaylığı için başvurusunu yaptı.

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler mezunu olan ve Boğaziçi Üniversitesi Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bölümü doktora yapan Ünsal AK Parti'nin Kızılcahamam Kampı'nda yaptığı "Ya başörtülü aday gösterin ya da ben bağımsız aday olacağım" çıkışıyla dikkat çekmişti.

AK Parti'de milletvekili aday adayı başvurularının son gününde başörtülü milletvekili sayısının 10'u bulması bekleniyor.

Son karar ise "Başörtülü aday gösterebiliriz" diyerek açık kapı bırakan Başbakan Erdoğan'da.

DEMOKRAT HABER