AKP seçim sisteminde değişiklik için çalışmalara başladı. Başbakan Erdoğan dün milletvekilleriyle yaptığı istişare toplantısında yüzde 10 seçim barajının bulunmadığı dar bölge seçim sistemiyle ilgili görüşler de aldı. Yeni sistemde yüzde 10 baraj sistemi olmayacak.

İddiaya göre, Başbakan, yüzde 10 barajı ile ilgili avrupa birliği'nin de eleştirileri olduğuna vurgu yaparak "dar bölge sistemi olsun. Bu iş böylece kapansın" dedi. Muhalefetin tavrından da yakınan Başbakan Erdoğan, AKP'nin sistem değişikliğini tartışmaya açtığını hatırlatarak, buna cevap gelmediğini söyledi.

'Demokratikleşme paketi'nde seçim sistemiyle ilgili öneriler yer alıyordu. Muhalefete üç öneri sunulmuştu. O önerilerden biri de dar bölge sistemiydi. Dar bölge sisteminde, seçim barajı bulunmuyor.

Türkiye seçilecek milletvekili sayısı kadar seçim bölgesine ayrılacak, her bölgeden bir milletvekili seçilecek. Seçimin tek ya da iki turlu olması da mümkün. İki turlu olursa ilk turda yüzde 51 alan, tek tur olursa en fazla oyu alan seçilecek.

Erdoğan milletvekilleriyle buluşmasında seçim sistemiyle ilgili görüşlerini aktardı. Dar bölge sisteminin Meclis tatile girmeden yani bu dönem içinde  hayata geçebileceği sinyalini verdi.

DAR BÖLGE SEÇİM SİSTEMİ NEDİR ?

İki turlu bir seçim tipidir. 550 adet koltuk sayısı olan meclis üyelerinin seçilmesi için Türkiye 550 “bölge”ye bölünür. Her bölge için adaylar belirlenir. İlk tur seçimde seçmenlerden gönüllerinden geçen adaya oy vermeleri istenir, eğer adaylardan herhangi biri en az yüzde 51 oy ile çoğunluk oyunu alırsa seçim ilk turda tamamlanır. En az yüzde 51 çoğunluğun oyunu alan ve birinci olan aday o bölgenin milletvekili olur. Şayet hiçbir aday yüzde 51 barajını ilk turda aşamazsa ikinci tur oylamaya geçilir. İkinci tur oylamada ilk turda en çok oy almış iki aday arasında seçmen seçim yapar, çoğunluk oyu alan aday milletvekili olur.

DARALTILMIŞ SEÇİM BÖLGESİ NEDİR ?

Yüzd 5 barajlı 5’lik bölge sistemi, şu an dünyada hiçbir yerde uygulanmıyor. Meclisteki koltuk sayısı 5ten fazla olan iller koltuk sayıları 5’i aşmayacak bölgelere ayrılır. Örneğin 85 milletvekili bulunan İstanbul 17 seçim bölgesine ayrılır. Bu seçim bölgeleri için adaylar belirlenir. Oy sıralamasına yüzde 5 oy barajını geçmiş siyasi partiler ve bağımsız adaylar katılabilir. Bundan sonrasında ise mevcutta da kullanılan metod ile milletvekilleri belirlenir.  (Dünya Bülteni)