Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrasında bazı anketlerde 'sahtekârlık' yapıldığına dair iddialar üzerine, TÜAD harekete geçti. Etik soruşturma başlatarak firmalara sorular gönderdi. 10 firma yanıt vermedi.

Hemen her gün bir medya kuruluşunda, özellikle de internet sitesinde anket yayınlanıyor. Hatta seçim bittikten sonra bile “Bu pazar seçim olsa...” diye başlayan anketler yayınlanmaya devam ediliyor.

Peki bu kadar çok anket bu kadar kısa sürede nasıl yapılıyor? Üstelik bazıları “16 bin 500 kişiye sorduk”, “Tüm illeri kapsıyor..” gibi bilgiler içeriyor. Küçük bir hatırlatma: TÜİK dahi o düzeyde değil henüz.

Tüm tartışma ve soru işaretleri de tam bu noktada başlıyor zaten...

BU KADAR SAPMA OLUR MU?

Özellikle son Cumhurbaşkanlığı seçimi, anket şirketlerine yönelik ciddi bir kamuoyu güvensizliğini beraberinde getirdi. Böyle bir güvensizlik en son 2002’de yani AKP'nin ilk iktidara geldiği seçimden sonra yaşanmıştı. Oy kamplaşmasının bu denli keskinleştiği ve henüz 4 ay önce bir yerel seçim yapılmışken, 10 Ağustos’ta 6 puanlara varan sapmaların mantıki bir açıklaması hâlâ yapılabilmiş değil. Sadece Konda, kamuoyundan ‘özür’ diledi ve her türlü incelemeye kapılarını açtığını ilan etti.

TÜAD: 10 FİRMA YANIT VERMİYOR

Radikal'den Bahadır Özgür'ün haberine göre; Türkiye’nin kamuoyu araştırma firmalarını temsil eden tek derneği olan Türkiye Araştırmacılar Derneği (TÜAD), seçimden sonra ortaya çıkan bu tablo karşısında harekete geçti. Yasal herhangi bir yaptırım gücü olmamasına karşın, kamuoyunu aydınlatmak amacıyla 'etik' bir soruşturma başlattı. Ve tüm firmalara ‘evrensel araştırma standartlarında’ kullanılan kriterleri içeren bir takım sorular göndererek yanıtlamalarını istedi.

TÜAD yönetimi soruşturmayla ilgili şu açıklamayı yaptı: “İncelemenin gerekçesi kamuoyunda geniş yansıması bulan manipülasyon iddiaları ve anket yapılmadığı halde yapılmış gibi medyada sonuç açıklandığına dair söylentilerdir. İnceleme için özel bir İnceleme Kurulu oluşturuldu. İlgili firmalar TÜAD üyesi olmadıklarından, dernek tüzük ve yönetmeliklerinde belirtilen profesyonel araştırma kuralları ve etik kodlarla ilgili bir zorunlulukları yoktur. Bu nedenle inceleme ancak gönüllülük esasına göre yapılabilmektedir. TÜAD tarafından verilen süre   02.09.2014  tarihi itibarı ile dolmuştur. Buna göre gönüllü işbirliği    Konda Araştırma Şirketi olumlu cevap vermiştir. İnceleme Kurulu’nun  TÜAD Güvenilir Araştırma Belgesi standartları çerçevesinde hazırladığı süreç soruları Konda’nın değerli yöneticilerine iletilmiş bulunmaktadır.”