HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş belediye başkanlarının tutuklanması ve belediyelere kayyım atanmasına dair gelişmelerin incelenmesi için Meclis araştırması açılmasını istedi.

Beştaş tarafından TBMM Başkanlığına sunduğu araştırma önergesinin gerekçe bölümünde şu ifadelere yer verildi:

“Belediye başkanlarının gözaltına alınması, tutuklanması, görevden alınması ile belediyelere kayyım atanmasına ilişkin gelişmeler ülke ve tüm dünya kamuoyunda da kaygı uyandırmaktadır. Seçilmiş yerel yöneticilerin görevleri sadece darbe dönemlerinde atanmışlar tarafından yürütülmüştür. 1980-83 yılları arasında varlığını sürdüren askeri cunta döneminde askerler ve bürokratlar yerel yönetimleri fiilen devralmıştır.

12 Eylül askeri darbesinden sonra ilk kez sanki 12 Eylül’e bir atıf yapılırcasına 11 Eylül 2016 tarihinde halk tarafından seçilen çok sayıda belediye başkanı merkezi hükümet tarafından görevlerinden alınmış ve 28 belediyeye kayyım atanmıştır.

Bu 28 belediyeden 24’ünün Demokratik Bölgeler Partisine (DBP) bağlı belediyeler olması izaha muhtaçtır. Yine 21.09.2016 tarihinde Şırnak’ın İdil ilçesine ve Diyarbakır’ın Hani ilçesine kayyum atanması ile bu sayı 26’ya çıkmıştır.”

Son olarak Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanları Gültan Kışanak ile Fırat Anlı’nın tutuklandığını ve Büyükşehir Belediyesine kayyım atandığını hatırlatan Beştaş önergesinde, “Görevleri ile ilgili bir suç sebebi ile hakkında soruşturma veya kovuşturma açılan seçilmiş yerel yöneticiler kesinleşmiş bir yargı kararı olmadan görevden alınamaz. Hakeza yerlerine atama yapılamaz.

Bu Anayasa’ya ve Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’nın Türkiye’nin uymayı taahhüt ettiği, “Yerel makamlara verilen yetkiler normal olarak tam ve münhasırdır. Kanunda öngörülen durumların dışında, bu yetkiler öteki merkezi veya bölgesel makamlar tarafından zayıflatılamaz veya sınırlandırılamaz” hükmüne de aykırıdır. Açıklamış olduğum üzere seçilmişlere dönük hukuk dışı uygulamaların araştırılması elzemdir” dedi.