BDP İstanbul milletvekili Sebahat Tuncel hakkında PKK üyesi olduğu gerekçesiyle 8 yıl 9 ay hapis cezası verildi. Tuncel'e yurt dışına çıkış yasağı kondu.

 

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan Tuncel bu davada tutuklu yargılanırken 2007 yılında milletvekili seçilmiş ve tahliye edilmişti.

 

Karar Yargıtay tarafından onaylanırsa Tuncel'in milletvekilliği düşecek.

 

Sebahat Tuncel, kararı DİHA'ya değerlendirdi. Hakkında açılan davanın cezaevine girmesine neden olan dava olduğunu hatırlatan Tuncel, kararın 5 yıldır bekletildiğini ancak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Yargıyla görüştük gereğini yapacaklar” sözünden sonra acele bir şekilde kararın verildiğini söyledi.

 

Karara sert tepki gösteren Tuncel, “Bu siyasi bir karardır. Düşman hukuku uyguluyor devlet. Başbakan yargıya talimat verdik dedi yargı da gereğini yapmış. Kendi hukuki kurallarını bile zorlayarak karar aldılar” dedi.

 

'REZİL BİR KARAR'

Kararın, AKP hükümetinin Kürt sorununa yaklaşımının sonucu olduğunu söyleyen Tuncel, kararın Kürtlere yönelik bir uygulama olarak yorumlanması gerektiğinin söyledi.

 

Tuncel, “8 bini aşkın arkadaşımız zaten cezaevinde. Dışarıda olanlara da bu tür baskı uyguluyorlar. Bizim açımızdan mücadele sürecek. Skandal karar ile yetinmemişler bir milletvekiline yurtdışı yasağı uyguluyorlar. Böyle rezil bir karar” dedi.

 

Tuncel, hukuk kurallarının uygulanması durumunda beraat etmesi gereken bir davadan ceza aldığını belirterek, cezaevinden çıktıktan sonra bu davadan dolayı dokunulmazlık almadığını, yargılamanın sürdüğünü söyleyerek, diğer milletvekilleri için de böylesi sürecin başlatılabileceğine işaret etti. Tuncel ayrıca hukuki sürecin bitmediğinin ve gerekli itirazları yapacaklarının altını çizdi.