Demokratik Bölgeler Partisi’ne (DBP) yönelik baskılar devam ederken son olarak Ardahan'da il binasına baskın yapılarak, İl Eş Başkanı Hakan Demirbaş ile parti yöneticileri tutuklandı. DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel de bugün Ardahan'a gelerek dayanışma içerisinde olduklarını ifade etti.

Sebahat Tuncel, gündeme ilişkin değerlendirmelerde de bulundu. 

'KÜRTLERLE DAYANIŞMA ENGELLENMEK İSTENİYOR'

Özgür Gündem’le dayanışmak için nöbet eylemine katılan 3 aydının tutuklandığına dikkat çeken Sebahat Tuncel, tutuklamaların asıl amacının dayanışmanın önüne geçmek olduğunu ve Kürtlerle dayanışmayı engellemek olduğunu vurguladı. Barış isteyen akademisyenlere de aynı tarz yaklaşımın gerçekleştiğini söyleyen Tuncel, devletin akademisyen ve gazetecilerin geri adım atmayacağını hesaba katmadığını da sözlerine ekledi. 

Sebahat Tuncel, "Akademisyen ve avukatlar davasında da olduğu gibi gazeteciler davasında da böyle olacak. Öyle ki tutuklamadan hemen sonra Can Dündar dayanışmak için mesaj yayınlıyor, bu dayanışma gittikçe büyüyecek" dedi.

'CHP VE MHP AKP'YE TESLİM OLDU'

CHP ve MHP'nin AKP'ye teslim olduğunu belirten Sebahat Tuncel, her iki partinin de dokunulmazlık tartışmalarında AKP'den yana tutum aldığını ifade etti. Tuncel, Kürt sorununun çözümüne ilişkin şimdiye kadar hiçbir adım atılmadığını kaydederek, "Türkiye'de demokrasinin tek anahtarı Kürdistan'da DBP Türkiye'de de HDP'dir. Böyle olduğu için dokunulmazlığı kaldırdılar, HDP Eş Genel Başkanı'na yüzlerce yıl hapis cezası isteniyor" dedi.

'BELEDİYELERİMİZE TAKMIŞLAR'

Belediyelere yönelik kayyum atamalarına da değinen Tuncel, şöyle devam etti: "Şimdi de belediyelerimize göz dikmişler. Kürdün her bireyini terörist olarak gören bir zihniyetle karşı karşıyayız. Kürde hizmet yaptığı için belediyelerimize takmışlar. Niye hizmet yapılıyor, niye insanlarla bu kadar içli dışlı, neden Kobanê ve Şengal'den gelen mültecilere bu belediyeler bakıyor. Bunun intikamını almak istiyorlar. 21 belediye başkanımız tutuklu, 30'u da görevden alınmış. Arkadaşlarımız buna rağmen hizmet sunmak için ellerinden geleni yapıyorlar."

'KÜRTLER 90'LARDAKİ GİBİ BATIYA GÖÇ ETMEDİ' 

Savaşın halen devam ettiğine işaret eden Sebahat Tuncel, AKP hükümetinin "Hendek ve barikat olmasaydı bu sorunlar olmazdı" açıklamalarına karşılık, bu savaşı başlatanın AKP olduğunu kaydetti. 

Tuncel, "Şu anda AKP'nin karşısında duran tek güç Kürt halkının mücadelesi ve dostlarıdır. Faşizme karşı çıktıkça Ortadoğu'da kimlik sahibi oldukça pervasızlaşıyor. Gever, Nusaybin, Şırnak, Cizre, Sur'da çok büyük bedeller verildi. Ama inanınki bu direniş AKP faşizminin hedefine ulaşmasını engelledi. Kürtleri yerinden zorla etmeyi kafasına koymuş, ama ne yaptılarsa bir türlü amacına ulaşamadılar. Kürtler 90'larda ki gibi savaşta batıya göç etmedi. Bakın Şırnak ve Nusaybin'de 3 Haziran'dan beridir operasyon bitmesine rağmen halen sokağa çıkma yasağı devam ediyor. Niye kaldırmıyorlar biliyor musunuz, sağlam kalan evleri de yerle bir etmek için" dedi.

Kaynak: JINHA