Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, HDP’nin parti olarak seçimlere gireceğini belirterek “Evet risk aldık ama biz baraj sorunumuz olmadığını göreceksiniz 6 ay gibi kısa bir süre içerisinde buna tanıklık edeceğiz. HDP barajı aşacak” dedi.

Sebahat Tuncel, seçime ilişkin olarak, konuk olduğu İMC'deki Gündem Müzakere programında değerlendirmelerde bulundu.

Tuncel'in değerlendirmeleri şöyle:

"HDP BARAJI AŞACAK"

“HDP’nin parlamento da nasıl yer alacağı konusunda görüş ifade ediliyor ama hem iktidar partisinin hem ana muhalefet partisinin aslında düşündüğü şey HDP parti olarak seçimlere girmesin bağımsız olarak girsinler. Şimdiye kadar denenen yöntemleri olsun, işte Kürtlerde parlamento da, sosyalistlerde parlamentoda 35- 40 bandında bir milletvekilliği var yeter deniliyor.

“Oysa biz artık bunun yetmediğini Türkiye’nin bu haliyle gidemeyeceğini, Türkiye’nin demokratikleşmesi gerektiğini yeni bir anayasa yapılması gerektiğini bunda da HDP’nin mutlaka yer alması gerektiğini düşünüyoruz. Bu konuda HDP gibi çok geniş kesimlerin olduğunun farkındayız.

“Biz bu siyasi öncülüğe karar verdik. Evet risk aldık ama biz baraj sorunumuz olmadığını göreceksiniz 6 ay gibi kısa bir süre içerisinde buna tanıklık edeceğiz. HDP barajı aşacak.

"İKTİDAR YÜZDE 10 SEÇİM BARAJINI ELİNDE TUTUYOR"

“Anayasa mahkemesinin sonuçlarının böyle olacağı belliydi. Burada önemli olan siyasi iktidarın yaklaşımıydı. Siyasi iktidar da yüzde 10 seçim barajını elinde tutuyor çünkü yüzde 10 seçim barajı onun için bedava vekillik demek, onun için iktidarını korumak demek ve onun için kendi gücünü elinde tutmak demek.

“O yüzden de mevcut partiler baraj konusunda hiç bir adım atmadılar. Bu konuda bir çalışma yapılmadığında söylediler. O yüzden biz barajı aşma konusundaki irademizi ortaya koyup siyasi bir risk alıp süreci geliştireceğiz. O yüzden bizim barajı aşma gibi bir sorunumuz yok. Bu baraj öyle bir şey yaratmış ki toplumda dikkat ederseniz bu baraj kime karşı kuruldu Kürtlere, kadınlara, sosyalistlere, muhaliflere karşı kuruldu.

“Dolayısıyla bu barajı elinde tutanlar ya da barajın olmasını isteyenler aslında bütün bu toplumsal kesimleri demokratik siyasetin dışına itmek isteyenlerdir.Bizde mücadele ederek bu demokratik siyaset zemininde daha güçlü nasıl yer edinebiliriz tartışıyoruz.

"ŞİMDİ HDP'NİN ZAMANI"

“O yüzden tabi ki dışımızdaki tartışmalar baraj aşılır mı aşılmaz mı tartışmaları bize yansıyor. Fakat biz diyoruz ki HDP şart, şimdi HDP’nin zamanı. O zaman bu tartışmaları bir kenara bırakalım HDP’yi parlamentoda nasıl daha güçlü temsil edebiliriz buna bakmalıyız.”