DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel İmralı’ya uygulanan OHAL yasaklarına ilişkin, "Zaman geçirilmeden bağımsız bir heyet İmralı'ya gidip durumu yerinde incelenmelidir. Aksi taktirde Türkiye'de yaşanacak krizin daha fazla derinleşeceğini söylüyoruz. DBP olarak Sayın Öcalan'ın durumu netleşene kadar alanlarda olacağız. Bir dizi eylem ve etkinliklerimiz olacaktır" ifadelerini kulandı.
 
Sebahat Tuncel, darbe girişimi, OHAL uygulamaları ve İmralı Adası'na yönelik alınan yasak kararını DBP Genel Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında değerlendirdi.
 
Tuncel, zorlu bir dönemden geçildiğini ifade ederek, DBP olarak defalarca yaşanan gelişmelere ilişkin uyarılarda bulunduklarını söyledi.
 
‘DARBE TÜM TÜRKİYE’YE YAPILMIŞTIR’
 
15 Temmuz gecesi Türkiye'nin ciddi bir sorun yaşadığına değinen Sebahat Tuncel, "Bu darbe girişimi engellenmiş gibi görünse de bizce ortada hala bir darbe girişimi bulunuyor. AKP hükümeti kendilerine dönük bir darbe olduğu noktasında değerlendirmelerde bulundu ancak bu darbe tüm Türkiye'ye yapılmıştır" dedi.
 
'ÜLKE DEMOKRASİ ZEMİNİNE OTURMADAN DARBEDEN KURTULMAZ'
 
OHAL ilanıyla sorunun çözülemeyeceğini savunan Tuncel, Kürt illerinde bir yıldır OHAL durumunun yaşandığını söyledi.
 
7 Haziran seçimlerinden itibaren OHAL uygulamalarının hayata geçirildiğini kaydeden Tuncel, Sur, Cizre, Nusaybin, Gever gibi alanlarda yürütülen siyasetin ülkenin olağanüstü hal yaşandığının kanıtı olduğunu ifade etti.
 
İnsan Hakları Sözleşmesi'nin askıya alınmasının kendilerini endişelendirdiğini dile getiren Tuncel, gözaltında uygulanan işkencelerin kabul edilemez olduğunu ifade etti.
 
Sebahat Tuncel, "Türkiye, bu süreci olağanüstü hal ilanlarıyla değil, demokrasiyle aşabilir. AKP darbecileri yargılamak yerine özgürlükleri kısıtlayan  politikalar üretmektedir. Darbe tehlikesi hala ortadayken tekrardan uyarıyoruz. Ülke, demokrasi zeminine oturtulmadan bu darbeden kurtulmak imkansızdır. Aksi halde önümüzdeki süreç daha zor ve sancılı olacaktır" diye konuştu.
 
'AKP KÜRT KARŞITI POLİTİKALARINDAN VAZGEÇMELİDİR'
 
Yaşanılan sorunun temelinde Kürt halkına karşı geliştirilen politikalar olduğunu savunan Tuncel, Türkiye'nin sorunlara kalıcı çözüm bulamadığından kaynaklı prestij kaybı yaşadığını söyledi.
 
Tuncel, "Sayın Öcalan tarafından gündeme getirilen çözüm süreci ile Türkiye'de önemli bir gelişme yaşanırken, AKP bu yoldan çıkmış şuan yaşadığımız süreci adım adım örmüştür. Bugün darbe girişimine neden olan AKP'nin Kürt karşıtlığı. AKP derhal savaş politikasından ve Rojava devrimine karşı yürüttüğü politikalardan vazgeçmelidir" ifadelerini kullandı.
 
'BAĞIMSIZ BİR HEYET İMRALI'YA GİDİP DURUMU İNCELEMELİDİR'
 
İmralı adasında son dönemlerde ortaya atılan iddiaların darbenin amacını çok net ortaya koyduğunu dile getiren Sebahat Tuncel, tüm açıklamalara rağmen Kürt halkı ve demokrasi taraftarlarının endişelerinin giderek arttığını kaydetti.
 
PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın ve kendisiyle beraber İmralı adasında kalan tutukluların hayatından endişe duyduklarını aktaran Sebahat Tuncel, "Zaman geçirilmeden bağımsız bir heyet İmralı'ya gidip durumu yerinde incelenmelidir. Aksi taktirde Türkiye'de yaşanacak krizin daha fazla derinleşeceğini söylüyoruz. DBP olarak Sayın Öcalan'ın durumu netleşene kadar alanda olacağız. Bir dizi eylem ve etkinliklerimiz olacaktır. Sayın Öcalan İmralı'da rehin tutuluyor. Derhal bu noktada hükümet, CPT üzerine düşeni yerine getirmelidir" diye konuştu.
 
'DEMOKRASİ GÜÇLERİ DERHAL HAREKETE GEÇMELİDİR'
 
Avukatların başvurusuna Bursa savcısının verdiği cevabın endişelerinin yerinde olduğunu kanıtladığını söyleyen Tuncel, Kürt illerinde  son bir yıldır yaşanan OHAL'in şu an tüm Türkiye'ye yayıldığını ifade etti.

Tuncel, "AKP hükümeti OHAL'i kendi yasalarını hayata geçirmek olarak değerlendirse de bu durum bizlerin hayatını etkiliyor. AKP'nin kendisini güvenceye alırken yurttaşları tehlikeye atması kabul edilemez. Derhal radikal demokrasinin geliştirilmesi yönünde adım atmalıdır.
 
“Demokrasi güçleri derhal harekete geçmelidir. Halkın ortaya koyduğu iradeyi sahiplenmek adına sorumluluklarını yerine getirmelidir. Demokrasi nöbeti gerçek anlamda gerçekleştirilmelidir. Tehlike ancak bu şekilde ortadan kaldırılabilir" dedi. (Kaynak: JINHA)