İsmail Saymaz / Radikal

Mersin’de 52 sanıklı ikinci Gezi Parkı Davası açıldı. Savcı, hazırladığı iddianamede, Gezi Parkı gösterileri için “Sözde Taksim Gezi Parkı düzenleme çalışmalarını protesto etmek” ifadesini kullanırken, iki ayrı yürüyüşte polisle karşı karşıya gelen göstericiler için onlarca yıl ceza istedi.

Bir göstericinin polislerle müzakere sırasında sarf ettiği “Bu bizim anayasal hakkımız. İzin verin, Barış Meydanı’na yürünsün, insanların öfkesi dinsin. Mersin’de böyle bir günde nahoş görüntüler olmasın” sözleri suç sayıldı. Bir başka göstericinin de sosyal medyada yazdıkları, “yasadışı gösterilere çağrı” diye yorumlandı.

Mersin’de, 20 ve 30 Haziran’daki Gezi Parkı gösterileri çerçevesinde, iki ayrı yürüyüşe katıldıkları için 52 kişiye dava açıldı.

Savcı Cihat Gezmen’in hazırladığı iddianamede, “Sözde Taksim Gezi Parkı düzenleme çalışmalarını protesto etmek isteyen, yasadışı eylemler yapan göstericilerin, eylemlerini büyük şehirlerde yaymaya çalıştıkları, kendisini sivil toplum örgütü olarak tanıtan pek çok grubun amaç birliği yaparak bir kısım vatandaşı da gösterilerin içine sürükledikleri, kamuya ait pek çok eşyaya, araca, gerece ve bazı vatandaşlara, Ak Parti binalarına saldırılar düzenlendiği, bir komiserin şehit düşerek hayatını kaybettiği, bazı vatandaşların hayatını kaybettiği, ilk belirlemelere göre 140 milyon maddi zarar oluştuğu” savunuldu.

İddianamede; Mersin’de de, miting alanı olarak belirlenen adreslerin dışında kalan iki ayrı noktada 20 ve 30 Haziran’da iki yürüyüş düzenlendiği ifade edildi. Forum AVM önünde 20 Haziran’da bir araya gelen 3500 kişinin yürüyüşe geçtiği, “Boyun eğme, polisin katlettikleri vb.” diye slogan attıkları, bariyere yüklendikleri, barikat kurdukları, polise taş, pet şişe ve yumurta attıkları, CHP ’li iki milletvekilinin araya girmesiyle kitlenin gece saatlerinde dağıldığı iddia edildi. Bu eylem sırasında üç polisin yaralandığı savunuldu. 30 Haziran’da ise trafiğin kapatıldığı, polis barikatına tekme atıldığı, polislere masa, sandalye ve çöp kutusu atıldığı, bir reklam panosunun yakıldığı, bir dükkana ait masalarla barikat kurulduğu iddia edildi.

TWİTTER ÇAĞRISI


İddianamede her iki eyleme katılan Ali Sesal için, “Facebook ve Twitter üzerinden yasadışı gösterilere çağrı mahiyetinde yazılar yazdığı” belirtildi. Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Eşsözcüsü Osman Yılmaz’ın da polisle müzakare sırasında sarf ettiği, “Bu bizim Anayasal hakkımızdır. Bizim içinde bulunduğumuz etkinlikte hiçbir taşkınlık olmadığını sizler de bilmektesiniz. İzin verin, Barış Meydanı’na kadar yürünsün, insanların öfkesi dinsin. Mersin’de böyle bir günde nahoş görüntüler olmasın” sözleri “ihtara ve zor kullanmaya rağmen dağılmamakta ısrar” diye yorumlandı.

Sanıklar hakkında 2011 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet, kamu malına zarar, kamu görevlisine hakaret, direnme, etkin direnme, toplantı ve gösteriye silahla katılma suçlarından ayrı ayrı ceza istendi. Dava Mersin 8. Asliye Ceza Mahkemesi’ne görülecek. Mersin’de, 54 kişilik birinci Gezi Parkı iddianamesi ise 9. Asliye Ceza’da kabul edilmişti.