Adana Tabip Odası, DİSK, KESK, TMMOB Adana İKK, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Alevi Kültür Dernekleri, Halkların Demokratik Kongresi, Halkevleri, İHD, ÖDP, TKP, EDP, Sosyalist Yeniden Kuruluş, Tunceliler Derneği ve Anadolu-Der, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın Türkiye'ye gelişini protesto etti.

İnönü Parkı'nda yapılan kurumlar adına açıklamayı Güven Boğa okudu. Türkiye ve Ortadoğu'nun son günlerde son derece önemli gelişmelere sahne olduğunu belirten Boğa, tamda böyle bir zamanda Clinton'un ani bir kararla Türkiye geldiğine dikkat çekti. "Bütün Dünya’nın baş belası Amerikan emperyalizminin eli kanlı olmakla tescilli bu temsilcisinin böylesi bir zamanda ülkemizi ziyaret etmesi 'hayra alamet' değildir" diyen Boğa, Clinton'un ziyaretinin, olağan dönemlerde gerçekleşitirlen 'ikili' görüşmelerin ötesinde bir anlam taşadığını kaydetti.

'AKP SAVAŞ KIŞKIRTICILIĞI YAPIYOR'
Boğa, Clinton ile Başbakan Erdoğan ve Bakan Davutoğlu'nun "Suriye’ye müdahaleyi ve bölge haritasının bundan sonra nasıl olması gerektiğini konuşmak ve planlamak" üzere bir araya geldiğini vurguladı.

Boğa, şunları söyledi: "Daha dün Irak ta milyonlarca insanın ölümüne yol açan, bütün bir ülkeyi harabeye çeviren, halkları ve inançları birbirine kırdırarak gerçekleştirilen 'Amerikan demokrasisi' nin yol açtığı yıkım orta yerde dururken bir benzeri emperyalist politika Suriye üzerinden gerçekleştirilmeye çalışılıyor. AKP hükümeti de bu emperyalist politikanın bölgedeki temsilcisi durumunda olmakta ısrar ediyor. AKP hükümeti var olan sorunları doğrudan muhatapları ile konuşmayı ve demokratik bir platformda çözmeyi red ediyor. Çözümü savaş politikalarında ve emperyalistlerin bölgesel çıkarlarına bağlanmakta arıyor. Bu nedenle Suriye ve Irak’ın iç işlerine müdahale ediyor. Savaş kışkırtıcılığı yapıyor."

AKP'nin Türkiye'yi hızla bir kaosun içine sürüklediğini ifade eden Boğa, "Barış, eşitlik ve özgürlük isteyen işçilere ve halklara karşı başlatılmış savaş politikaları ile karşı karşıyayız" dedi.

'ÇÖZÜM DIŞARIDA DEĞİL İÇERİDE'
AKP Hükümetini uyaran ve sorumlu davranmaya çağıran Boğa, şöyle devam etti: "AKP bu tehlikeli, savaş politikalarından derhal vazgeçmelidir. Clinton ile görüşmeler yapmak yerine sorunu doğrudan muhatapları ile görüşmelidir. Çözüm emperyalist ülkelerin çıkarlarına alet olmakta değil halkların eşit özgür ve demokratik koşullarda bir arada yaşamasındadır. Çözüm dışarıda değil içeridedir."

Yaşananlara daha fazla seyirci kalınamayacağını vurgulayan Boğa, çatışmaların durdurulmasının ve barışın sağlanmasının mümkün olduğunu kaydetti. Boğa, kapalı kapılar arkasında yapılan ikili görüşmelere son verilmesini, TBMM'ni olağan üstü toplanmasını ve kamuoyuna gerekli açıklamaların yapılmasını istedi.

Boğa, "Emperyalistlere uşaklık ve kölece bağımlılık ilişkileri içerisinde değil, Türkiye’ de ve Bölgede barış, eşitlik ve özgürlük içerisinde kardeşçe bir arada yaşamak İstiyoruz" dedi.

1 Eylül Dünya Barış Günü'nde İstasyon Meydanı'nda "Barış Mitingi" düzenleyeceklerini duyuran Boğa, herkesi "savaşı kışkırtan politikaları mahkum etmek, kardeşlik duygularını pekiştirmek, ABD ve onun işbirlikçilerini protesto etmek" için mitinge katılmaya çağırdı. (ETHA)