Hrant Kasparyan / Demokrat Haber

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Ermeni Soykırımı’nın yüzüncü yıldönümü vesilesiyle 24 Nisan 2015’te Ermenistan’ın başkenti Yerevan’da düzenlenecek olan anma törenlerine Türkiye Cumhurbaşkanı’nı da davet etti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın taziye mesajına da değinen Sarkisyan, “Yarım adım atarak ciddi sonuç almak mümkün değil” dedi.

“KİM SEÇİLİRSE SEÇİLSİN DAVET EDİYORUM”

Yerevan merkezli Azadutyun (Özgürlük) Radyosu’nun haberine göre, 1915 Ermeni Soykırımı’nın yüzüncü yıldönümü vesilesiyle düzenlenecek olan anma etkinliklerinin resmi tertip heyeti toplantısında konuşan Serj Sarkisyan şunları söyledi: 

“Şayet Türkiyeli yetkilileri gerçek ilgilendiriyorsa, 24 Nisan’da Ermenistan’a gelmeli ve Ermeni halkının yanında olmalılar. Bunun ardından arşivlerin ziyarete açılması fikrini dile getirmeyi sürdüreceklerini sanmıyorum. Yaklaşan seçimlerin ardından Türkiye’de yeni cumhurbaşkanı kim seçilirse seçilsin, Ermeni Soykırımı’nın somut kanıtlarıyla yüzleşmesi için Türkiye Cumhurbaşkanı’nı 24 Nisan 2015’te Ermenistan’a davet ediyorum.”

“ARŞİVLERİMİZ ZATEN AÇIK”

Ankara resmi çevrelerinde dile getirilen “arşivleri açın” söylemine değinen Ermenistan Cumhurbaşkanı, “Sorunun bilimsel yönüyle ilgilenen araştırmacılar için Ermenistan’ın arşivleri açık ve hep açıktı. Akademik kurumlar ve müzelerde konuya ilişkin olarak bulunan veriler açık. Sorun şu ki, Ermeni Soykırımı gerçeğiyle yüzleşme amacıyla bir arşiv çalışması talebi yok. Herhangi bir eve girin, herhangi bir aileyle konuşun, bu konuda anlatacakları tanıklıklar, herhangi bir dinleyicinin kalbini doldurmaya yeter. Ermenistan veya Diaspora’daki bir Ermeni için 24 Nisan’ın ne anlama geldiğini anlamak için, 24 Nisan’da Soykırım Anıtı’nda bulunmanız yeterli. Diaspora’daki bir Ermeni topluluğuna giderek, ‘Dedeleriniz buraya nasıl geldi’ diye sormak yeterli” diye konuştu.   

“YARIM ADIMLARLA SONUÇ ALINAMAZ”

Somut kanıtların Türkiyeli yetkilileri adım atmaya zorladığını ifade eden Serj Sarkisyan, isim vermemekle birlikte, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 23 Nisan 2014’te dile getirdiği taziye mesajına da atıfta bulundu. Erdoğan’ın mesajını “yarım adım” olarak nitelendiren Ermenistan Cumhurbaşkanı şöyle konuştu: “Resmi Ankara, kendi formatı içinde daha önce rastlanmayan yeni hamleler yapıyor olsa da, ne yazık ki bu konudaki ifadeler içerik olarak yüzyıldır devam eden inkâr politikasını yansıtıyor. Bu söylem, kıyaslanmayacak şeyleri birbiriyle kıyaslayarak, fail ile kurbanı aynı kefeye koyarak, tarihin çarpıtılması girişimidir ve en belirgin resmi Türkiye pozisyonunu tekrarlamaktadır. Geçmişin ağır yükünden kurtulmayı mümkün kılacak tek adım, Türkiye’nin Ermeni Soykırımı'nı tanımasıdır. Yarım adımlarla ciddi bir neticeye ulaşmak mümkün değil.”

“TÜRKİYE HALKINA DÜŞMANLIĞIMIZ YOK”

Ermenistan’da Türk halkına karşı düşmanlık hissi olmadığını vurgulayan Sarkisyan, Türkiye tarafından kapalı tutulan Ermenistan sınırının açılmasını gerektiğini belirterek şunları söyledi:

“Türkiye ve Ermeni halklarının uzlaşma yolu bulabilmesi için, birbirleriyle iletişimi mümkün kılacak koşulları oluşturmaya çalışıyoruz. Türkiye tarafından bu konuda sadece açıklamalar duymamıza rağmen, biz bu amaçla, Türkiye-Ermenistan sınırının önkoşulsuz olarak açılması ve ilişkilerin normalleştirilmesini denedik ve buna sadık kalmaya da devam ediyoruz. Türkiye bu konuda gerçekten samimi ise, Ermenistan-Türkiye uzlaşmasını hayata geçirmesini de iyi bilmeli.”

Türkiye’nin Osmanlı İmparatorluğu’nun suç ortağı olmaması için, soykırım gerçeğini kabul etmesi gerektiğini dile getiren Serj Sarkisyan, Ermeni Soykırımı’nın yüzüncü yıldönümü vesilesiyle 24 Nisan 2015’te Ermenistan’ın başkenti Yerevan’da düzenlenecek olan anma törenlerine Türkiye dışında başka ülkelerin liderlerini de davet ettiklerini duyurdu.