HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, Cizre’de 2 gündür süren olayların ‘karanlık tezgah’ olduğunu söyledi.

Olaylardan emniyetteki kişilerin halka yönelik saldırganlığına dikkat çeken Sarıyıldız, şunları söyledi; “Karanlık tezgah bugün farklı bir evreye geçti. Artık ifade edildiği gibi halk ile Hüda- Par çevresinde değil, devletin içinde, emniyetin içinde konuşlanmış kesimler, halka pervasızca saldırıları temelinde geçiyor. Bu çok tehlikeli bir oyundur. Dün akşam en son gece saatlerinde 2 gencimiz daha yaralandı. Şu an birinin hala hayati tehlikesi devam ediyor. Diyarbakır’da hastanede tedavi altına, ameliyata alınmış durumda. 2 gencimiz sokakta tek başına bulunuyorken, karşı taraftan askeri araçlar, polise, özel harekata ait olan araçlar taramıştır. Üzerlerinde hiç bir silah olmamasına rağmen bu yapılmıştır ve şu an bununla birlikte Cizre’de 2 gündür yaşanan çatışmalarda ölü sayısı 4e çıkacak. Hükümetin bir an önce söz konusu karanlık odaklarını ortaya çıkarması gerekiyor” dedi.

"OLAYLARI YATIŞTIRMAYA GİTTİK, ÜZERİMİZE ATEŞ AÇILDI"

Cizre Kaymakamı Mehmet Şamil Horasanlı ile birlikte dün olayları yatıştırmaya çalıştıkları sırada, kendilerine uzun namlulu silahlarla ateş açıldığını ve hayatının tehlikede olduğunu söyleyen Sarıyıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:

Kaymakam ile bir arada olayları yatıştırmak için olay mahalline gittik. Ama üzerimize ateş açıldı. Kaymakamın makam aracına ateş açıldı, camları kırıldı. 1-2 metre mesafede yaşandı bunlar. Çok tehlikeli bir oyun. AKP sürekli olarak, ‘bunu yapanları biliyoruz, provokasyondur’ diyor. O zaman gereğini yapın. Hükümete yakın basın hepsi ağız birliği etmişçesine, ‘PKK Cizre’de dindarlara ait bir mahalleyi ateşe verdi’ şeklinde yansıttılar. Bu büyük bir iftiradır, bu dil içinde bulunduğunuz sürece barışa hizmet etmez. Bunu en başta Bülent Arınç söylemiştir. Bu çok sorumsuz bir açıklamadır. Bu açıklama Kürdistan’da kana, gözyaşına, ölümlere neden oluyor.

“KARANLIK ODAKLARLA HALK ÇATIŞIYOR”

Sarıyıldız, “Hüda- Par ile halkın çatıştığı yönündeki haberler doğru değil. Şu an Cizre’de iki kesim çatışmıyor, devlet kesiminde karanlık bir odakla halk çatışıyor” dedi.

Sarıyıldız, “Halkın üzerine pervasızca geliniyor, durum bundan ibaret” dedikten sonra sözlerini şöyle sürdürdü:

İşte Cizre’yi dinsizle, dindarla kategorize etmek, sınıflandırmak çok tehlikeli bir yaklaşımdır. Halklarımızın değerleriyle böyle kötü bir şekilde oynamak, halkımızı incitiyor. Buradaki gerilimi diğer yerlere yansıtmasına neden oluyor. AKP hükümetini sorumluluk bilinciyle hareket etmeye davet ediyoruz. İçindeki kirli odakları, bir an önce hükümetin, devletin imkanlarından yararlanan kesimleri ayıklaması, cezalandırması gerekiyor. Yoksa bu gerilim Kürdistan’da Cizre gibi yerlerde tırmanarak devam edecek.

'ARINÇ'IN SON ZİYERETİ GRİLİMİ TETİKLEYEN NEDENLERDEN BİRİ'

Faysal Sarıyıldız, hükümetin Cizre’yi karıştıranların kim olduğunu ortaya çıkarması gerektiğini belirttiği açıklamasında, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın Hüda- Par ve Hak- Par’ı ziyaretinin olayları tetiklediğini dile getirdi. Sarıyıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bülent Arınç’ın son ziyareti, aslında bu gerilimi tetikleyen nedenlerinden biri oldu. Bölge halkının bir kısmını ezen, bir kısmını mazlum olarak sınıflandırmak, büyük bir çarpıtmadır. Şu ana kadar bu hükümet, bu devlet, 100 yıldır tüm toplumsal kesimleri ezmiştir. En büyük zalim, halkımızı mağdur eden, en büyük müsebbibi durumdadır. Böyle yapmakla kimi çevreleri kışkırtmaya hakkı yoktur. Bu bölgeye kan ve gözyaşı olarak yansıyor. Bölgede öyle bir ayrışma yok. Bölge her türlü siyasete açıktır. Kürt siyasal hareketi 40 yıldır mücadele veriyor. Bunun mücadelesini veriyor. Bülent Arınç’ın bu açıklaması sorumsuzca bir açıklama ve düzeltmeye davet ediyoruz. Son durum ilçe halkımızı sağ duyuya davet ediyoruz. Halkımız zaten sağduyulu, bu oyunlara gelseydi şu an Cizre farklı bir durumla karşı karşıya kalacaktı. Biz sokaktayız, 24 saat halkımızın yanındayız. Durumun yatışması için elimizden geleni yapıyoruz. Devlet de, AKP hükümeti de sorumluluk bilinciyle buna denk bir tutum sergilemeli.

Kaynak: zete.com