HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar'ın Ankara Üniversitesi, Cebeci Kampüsü'nde düzenlenen PanHayır etkinliğine polis müdahalesini Başbakan Yıldırım'a sordu.

Üniversitede yapılan her türlü etkinliğin polis müdahalesine açık hale getirildiğini ifade eden Sancar, akademideki ihraçlara da değinerek Yıldırıma akademik özgürlüğü de sordu.

Sancar'ın Başbakan Binali Yıldırım'ın yanıtlaması istemiyle önergede sorduğu sorular şöyle:

1.Üniversitede yapılan her türlü etkinliğin polis müdahalesine açık hale getirildiği, ihraçlarla akademinin yoksullaştığı ve bölümlerin, tezlerin yürütücüsüz kaldığı bugünlerde, akademik özgürlüğün durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

2. Etkinlikteki balonları patlatmak kamu düzeninin tesisi için nasıl bir katkı sunmuştur?

3. Polis anlamadığı her dili propaganda olarak mı yorumlamaktadır?

4. Dünya Anadili Günü'nün kutlandığı 21 Şubat'ın hemen ertesinde polisin İspanyolca dilini Kürtçe zannedip doğrudan propaganda olarak yorumlaması ve dolayısıyla kriminalize etmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?

5. Üniversiteye polisin girmesi sonucu 1 Kasım 2015 tarihinden bugüne kaç öğrenci gözaltına alınmıştır?

6. Valiliğin böyle bir yasakla, üniversiteye adeta talimat vermesi, akademinin özerkliğiyle bağdaşmakta mıdır?

7. Üniversitelerin, kamu hizmeti sunulan diğer mekanlarla bir tutulup propaganda yasağı kapsamında değerlendirilmesiyle, Anayasa değişiklik teklifinin içeriğinin ve OHAL şartlarında anayasada köklü değişiklikler getiren bir teklifin referanduma sunulmasının tartışılmasının engelleneceğini düşünüyor musunuz?