"Dokunulmazlıkların kaldırılması" için getirilen Anayasa değişikliği Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanarak, dün yürürlüğe girdi. Düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle birlikte Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu, Meclis Başkanlığı, Başbakanlık ve Adalet Bakanlığı'nda bulunan fezleke dosyaları en geç 15 günlük bir süre içerisinde savcılıklara iade edilecek. Böylece dokunulmazlığı kaldırılan milletvekilleri hakkında yargılamalar başlayabilecek.

DİHA’dan Hayri Demir, bu kapsamda HDP'nin önündeki seçenekleri ve olabilecekleri HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar ile konuştu.

MECLİS'İ TERK ETMEK, SİNE-İ MİLLETE DÖNMEK YOK

Tutuklama ya da zorla getirme kararı durumunda Meclis'i terk etme gibi bir gündemlerinin olmadığını belirten Sancar, değişikliğin iptali için hukuki mücadelelerinin süreceğini söyledi.

'ÇAĞRILARA UYMAYACAĞIZ'

Dün itibariyle yargılama sürecinin başladığını hatırlatan Sancar, her an milletvekillerinin ifadeye çağrılmalarının mümkün olacağını belirtti. Ancak HDP'li milletvekillerinin bu konudaki tavrının çok net olduğunu ve hiçbir şekilde ifadeye gitmeyeceklerinin altını çizen Sancar, "Hiçbir milletvekilimiz kendiliğinden bu ifadeye çağrılmaya uymayacak" dedi. 

TEK BİR KİŞİ DAHİ KALINSA ÇALIŞMALAR SÜRDÜRÜLECEK 

Zorla getirme durumunda Meclis'e kapanma gibi bir durumun olmayacağını dile getiren Sancar, bu süre içerisinde hiçbir milletvekilinin çalışmaları askıya almayacağını belirterek, "Normal yaşamımızı sürdüreceğiz, seçim bölgelerimizde başka bütün yerlerde ne programımız varsa bunu yürüteceğiz" dedi. 

'TUTUKLAMA OLABİLİR'

Sancar, şöyle devam etti: "Tutuklamalar da olabilir. Tutuklanırsak mücadele yeri cezaevidir. Zorla mahkemelere götürülürsek, mücadele yeri burasıdır. Kalanlarımız da partinin programları çerçevesinde çalışmalarını sürdürecekler. Meclis'ten çekilme gibi bir seçeneği gündemimize koymadık. Böyle bir seçenek yok. Meclis'te topluca kalıp, burada direnmek anlamlı olmayan bir tutumdur. Onların istediği de bizi kilitlemektir, tasfiye etmektir. Biz de buna karşı direneceğiz. Özel bir tedbir almayacağız, onlar tedbirlerini alsınlar."

HUKUKİ MÜCADELE YÖNTEMLERİ 

Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru ve AİHM'e gitme konusunda da gelinen son durumu aktaran Sancar, "Başvurular bu ay sonuna kadar tamamlanacak. AİHM'e iki tür başvuru yapılacak. Biri HDP olarak tüzel kişi olarak bir başvuru gerçekleşecek. İkinci olarak da her bir milletvekili başvuruda bulunacak. AYM'ye de bireysel başvurular hakkımız var bunu da kullanacağız. Şunu belirtelim; bizim hukuk yollarından çok büyük bir sonuç beklediğimiz yok. Bütün mücadelemizi de yargısal başvurular üzerine kurduğumuz kesinlikle yok. Hukuksal yolları demokratik direnişimizin bir parçası olarak görüyoruz" ifadesinde bulundu. 

CHP'NİN BU TAVRININ ARKASINDA NE VAR

110 milletvekilinin imzasının gerekli olduğu iptal başvurusu için imza metni açacakları bilgisini veren Sancar, "Fakat sayımız 58 dolayısıyla tek başımıza başvuru şartlarını yerine getiremiyoruz. CHP yönetimi de kendi milletvekillerinin bize destek vermelerini açık bir şekilde yasakladı. CHP'nin kendi içinden böyle bir hareketin çıkması anlamlı olur. Kendi içlerinde böyle bir hareket başlatırlarsa bu darbe planına karşı bir anlamlı demokratik duruş göstermiş olurlar. Kendileri böyle bir imza talebinde bulunurlarsa, diğer partilerden bizim buna destek vermemiz gibi bir durum yok" dedi.

'GENELKURMAY CHP'DEN ENGELLEYİCİ OLMAMASINI TALEP ETTİ'

Sancar, CHP'nin "dokunulmazlıkların kaldırılması" konusu ve sonraki sürece ilişkin tavrına dair Genelkurmay'dan talimat aldığın yönündeki tartışmalara da açıklık getirerek, "CHP'nin tutumunun belirlenmesinde Genelkurmay'ın etkisinin büyük yer tuttuğunu biz CHP içinden milletvekillerinin bize verdiği bilgiye dayanarak, açıkladık. Açıkça Genelkurmay CHP'nin dokunulmazlık sürecinde engelleyici olmamasını talep etti. Bunu bize CHP'li milletvekilleri söyledi. Hem parti grubunun kapalı toplantısında hem PM hem de MYK'da bu konular konuşulmuş. Her üç toplantıda da neredeyse milletvekillerinin tamamı destek vermeme yönünde tavır belirlemişler. Konuşanların tamamı bu tutumu eleştirmişler " diye konuştu. 

ÖĞRENCİSİ HOCASINI YARGILAMAYA KALKARSA…

Sancar, kendisi hakkında da zorla getirilme kararı verilmesi durumunda kendisini yargılayacak kişinin bir öğrencisi olması ihtimaline ilişkin olarak ise şu değerlendirmelerde bulundu: "Ben böyle bir karşılaşmadan herhangi bir tedirginlik duymam asıl duyması gerekenler öğrencilerim olacaktır. Beni ifadeye çağıranın benim öğrencim olmamasını temenni ederim ama bir öğrencim böyle bir şey yapmaya karar vermişse kendisi ne hale düşeceğini düşünmelidir. O benimle nasıl yüz yüze gelebileceğini düşünmelidir. Hangi yüzle benimle konuşacağını kendisi düşünmelidir. Ben sınıfta söylediklerimi kamuoyu önünde de söyledim. Kamuoyu önünde söylediklerimi de sınıfta söyledim. Ola ki böyle bir durum ortaya çıkarsa mahkeme salonunda da bunu söylerim."

'TUTUKLAMA OLURSA ŞİDDET ARTARAK DEVAM EDER'

Herhangi bir HDP'li milletvekillinin tutuklanması gibi bir durumda ortaya nasıl bir tablo çıkacağı konusunda da kimi tespitlerde bulunan Sancar, bu konuda şiddetin daha da tırmanacağı uyarısında bulunarak, şöyle devam etti: "1994'te aynı süreci işlettiler, Kürt sorununda geldiğimiz nokta ortada. Savaşın nasıl derinleştiğini ve yayıldığına hepimiz tanıklık ettik. Siyasi çözüm umutları azaldıkça şiddet yükseliyor, çatışmalar derinleşiyor. Bunu sadece biz söylemiyoruz. Bunu 2. Dünya Savaşı sonrasındaki saha çalışmaları da ortaya koyuyor. Şiddet ile siyaset ters orantılıdır. Demokratik siyaset işler halde tutuldukça, sorunların şiddet tercihi düşüyor. Tersi olduğunda da eğer siyasi alan daraltılırsa şiddet yükseliyor." 

Sancar, tutuklanmaları durumunda dahi barış taleplerini sürdüreceklerini kaydetti.