Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Rojava’nın Kobani Kantonu’na yönelik saldırıları devam ederken, dünya basını kısmen de olsa konuyu gündeme getirmeye devam ediyor. Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eşbaşkanı Salih Müslim ile görüşen Almanya’nın Sesi (Deutsche Welle) radyosu, Rojava’ya yönelik IŞİD tehdidine dikkat çekti.

Salih Müslim, Deutsche Welle’nin internet sayfasında yer alan röportajda, IŞİD'in Rojava’ya yönelik yeni bir saldırı için hazırlık yaptığını söyledi. Müslim, Güney Kürdistan yönetimiyle IŞİD’e karşı ortak mücadele etmek istediklerini, ancak Mesud Barzani’nin IŞİD’in ‘karakterini’ iyi kavramamış gibi göründüğünü de dile getirdi.  

Röportajda, IŞİD’in saldırılarının Kobani üzerine yoğunlaştığını ve kantonun IŞİD üyeleri tarafından kuşatılmış olduğunu hatırlatan PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, saldırıların olduğu bölgede Türkiye ile sınır kapıları olan Karkamış ve Akçakale’nin bulunduğu bilgisini verdi. Kobane’nin bu iki sınır kapısının ortasında yer aldığını kaydeden Müslim, “(Kobani) Kürtlerin kimliğinin ve direniş gücünün sembolüdür. IŞİD Kobane’yi en başından beri hedefine almıştı ve savaşçıları burasının kolay bir hedef olduğunu sanıyorlardı. Ancak Kürtlerin iradesinin kıramadılar” dedi.

VERİLEN ARALAR YENİ BİR SALDIRI HAZIRLIĞI İÇİN

Salih Müslim, IŞİD saldırılarının boyutları hakkındaki soruya yönelik cevabında, Rojava’nın çok nadiren çatışmasız bir veya iki gün geçirdiğinin altını çizdi. IŞİD'in yeni bir saldırı dalgası başlatmak üzere olduklarını söyleyen Müslim, devamla şöyle dedi: “Ancak bugünlerde IŞİD üyeleri yeni bir saldırıya hazırlanıyor. Son dönemlerde de böylesi bir ara mola dönemi olmuştu. Musul’dan getirdikleri yeni silahları ve teknik donanımları Suriye’ye getirerek, Rakka şehrinde milislerine dağıttılar. Ve buradaki hazırlıklarını bitirdikten sonra tekrar Rojava’ya (Kobani) saldırdılar.”

IŞİD’E KARŞI GÜNEY KÜRDİSTAN İLE ORTAK MÜCADELE TALEBİ

Deutsche Welle muhabirinin, “IŞİD Kuzey Irak’taki Kürt otonom bölgesini de tehdit ediyor. Rojava ve Irak’taki Kürtler arasında herhangi bir işbirliği var mı?” şeklindeki soruya karşılık ise, kendilerinin Güney Kürdistan’a gerekli çağrıyı yaptıkları cevabını verdi. Müslim, “IŞİD, Irak’ta Kerkük’e saldırdı ve Peşmerge kuvvetlerine karşı savaştı. Sincar’da da. Burada YPG kuvvetleri Peşmergeler ile birlikte savaştı. Buradaki işbirliği daha çok yerele özeldi ve biz bunu daha üst seviyelere çıkarmak isteriz. Ancak bu talebimize şu ana kadar herhangi bir cevap alamadık. Bir işbirliğinin oluşması iyi olurdu” dedi.

Salih Müslim, bir soru üzerine Güney Kürdistan Bölge Başkanı Mesud Barzani’nin IŞİD tehlikesinin boyutlarını doğru tahmin edemediğine inandığını söyledi. Müslim, “IŞİD, Kürtlere düşman olmadığını açıklamıştı. Barzani Hükümeti’nin de buna inanmış olduğu görülüyor. Ancak, (Güney Kürdistan Hükümeti) IŞİD’in karakterini doğru kavramış olsaydı veya Rojava’ya baksaydı, bence gerekli adımları atardı.” diye konuştu.

“GÜNEY KÜRDİSTAN BAĞIMSIZLIK REFERANDUMUNU TANIRIZ”

Mesud Barzani’nin Güney Kürdistan’da bağımsızlık referandumu düzenlenmesine yönelik çabalarına  yönelik de konuşan PYD Eşbaşkanı, referandumun sonuçlarını tanıyacaklarını yineledi. Diğer parçalardaki Kürtler için şimdilik bağımsızlık konusunun gündemde olmadığını söyleyen Müslim, şöyle devam etti: “Eğer Kürdistan’da bir referandum olursa, sonucunu tanırız. Güney Kürdistan Otonom bölgesi, Kürtlerin yoğunlukta yaşadığı 4 bölgeden biri. Eğer orada bağımsızlık ilan etseler bile, bu diğer 3 bölge (Kuzey, Rojava, Rojhilat) için de geçerli olacağı anlamına gelmez. Çünkü biz Rojava Kürtleri olarak henüz bir ulus devlet kurmayı düşünmüyoruz. Böylesi bir olasılık bizler için söz konusu değil.”

DEMOKRATİK ÖZERKLİK VE DEMOKRATİK SURİYE VURGUSU

Salih Müslim, Deutsche Welle muhabirinin, “Suriye’deki iç savaş bittikten sonra Rojava’nın statüsü ne olur?” şeklindeki soruya ise, “Bizim hedefimiz demokratik özerkliktir. Bu şekilde Rojava Suriye’nin bir parçası olacak ve bağımsızlık talep etmeyecek. Suriye’de demokratik bir sistem oluşmak zorunda. Ve bizim demokratik özerkliğimiz de bunun bir parçası olacak” dedi.