PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, IŞİD saldırılarını değerlendirdi. IŞİD’in Türkiye’ye de sıçrayacağı uyarısında bulunan Salih Müslim, Türkiye’nin en azından IŞİD’e destek verenlere karşı harekete geçmesi gerektiğini söyledi.

Bahar Kılıçgedik'in Taraf'ta yer alan haberine göre IŞİD’lilerin elinde ileri derecede silahlar bulunduğunu söyleyen Müslim, “Bunlara bu silahlar birileri tarafından verilerek bölge halkının başına bela edildi. Birileri bunları destekliyor ve silah veriyor” dedi.

IŞİD saldırılarının Kürtleri birlikteliğe ittiğini belirten Müslim, buna Şengal’deki durumu örnek gösterdi. Müslim, “Şengal saldırısı Kürtleri birleştiriyor. Acilen ileri adımların atılması gerekiyor. Bir an önce bir konsey kurularak, ortak savunma oluşturulmalı” diye konuştu. Müslim, Şengal’de yaşanan insanlık dramına herkesin kulak vermesi gerektiğini vurgulayarak, Türkiye’nin de harekete geçmesini istedi.

IŞİD’in Şengal ve Rabia bölgelerine saldırılarını değerlendiren Müslim, bir insanlık dramının yaşandığını belirtti ve şöyle devam etti: “Şu anda Şengal’de çatışmalar oluyor. YPG güçleri de oraya ulaşmıştır. Şu an tüm yol boyunca Rabia bölgesinde çalışmalar var. Sivillerin kurtulması için Rojava’ya bir koridor oluşturuldu. Aç kalan, susuz kalan sivillere ulaşmak için çaba sarf ediliyor. Şu an Şengal’de bir dram yaşanıyor. Rojava’ya açılan koridorla 10 binler oraya akıyor. Dağ başında olan, çemberde kalanlar var. Savaşın içinde kalanlar var. Onlara ulaşmaya çalışıyoruz.

IŞİD saldırılarına karşı Türkiye ile temasa geçmedik. Ancak bu noktada Türkiye’nin çok şey yapması gerekiyor. IŞİD, her kesimin başına bela olmuştur. Bunların uzantıları Türkiye’de de vardır. Türkiye’ye sıçrarsa, Türkiye yerle bir olur. Bunu bilmeleri gerekiyor. IŞİD, Türkiye’ye sıçramadan, Türkiye’nin bir şeyler yapması gerekiyor. Bu tehdit açık bir şekilde görülüyor. Türkiye halkları dikkat etmeli. Asıl Türkiye dikkat etmeli.” Müslim, Türkiye’nin, IŞİD’i destekleyen uzantılara karşı tedbir alması gerektiğine dikkat çekti.

IŞİD’in, elindeki ağır silahlar ve hedefi ile ilgili soruya Müslim, şöyle cevap verdi: “Bunlarla bir buçuk yıldan beri Rojava’da savaşıyoruz. Bunlar Rojava’da savaşırken, Cilvegözü’ndeki bir sürü depoya el konulmuştu. Bunlara bu silahlar o zaman verildi. Aynı şey Musul’da da yapıldı. Bunlar nasıl böyle bir güce ulaşabilir, bunun sorgulanması gerekir. Muhakkak bunlara bu desteği sunan birileri var. Yoksa bölge halkının başına neden bela olsunlar. Bunların en büyük savaşı bölge halkına yöneliktir. Muhakkak bunlara silahları birileri veriyor. Bunlar insanlığı mahvediyor. İnsanlığa karşı suç işliyorlar.”

Bir buçuk yıldır IŞİD’e karşı savaştıklarını söyleyen Salih Müslim, “ Bu savaştan tecrübe kazandık. Şengal’deki durum Kürtleri birleştirmeye itiyor” diyerek ivedilikle bir konseyin oluşması ve birliğe doğru daha hızlı adımların atılması gerektiğini söyledi.

IŞİD elemanlarının sayıları konusunda net bir bilgisi olmadığını söyleyen Müslim, “Nerede ipini koparan birisi varsa bunlara katılıyor. Çekirge sürüsü gibi her yerden geliyorlar. Oradaki kandırılmış insanlar bunlara katılıyor. Bunların hedefi, bunların stratejisi yıkım, kesip doğramak. Şu an Rabia ve Tıl Koçer’de çatışma var. Birkaç emiri öldürüldü. Bir çok önemli belge ele geçirildi” dedi. Müslim, bu belgeleri açıklayacaklarını da belirtti.