PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, Astana'daki görüşmelere davet edilmediklerini kaydetti. Müslim,  "Astana’yı organize edenlerin derdi Suriye halkının geleceği değil, kendi çıkarlarına göre bir sonuca ulaşmak. Bu planlarını bozarız diye Astana’ya davet edilmedik" dedi.

Suriye görüşmelerinin Rusya, İran ve Türkiye'nin öncülüğünde Kazakistan’ın başkenti Astana’da yapılması planlanıyor. Görüşmelerin 23 Ocak Pazartesi günü başlaması öngörülüyor. Moskova'ya göre görüşmeler Esad ile dış destekli gruplar arasındaki ateşkesin pekiştirilmesi amaçlanıyor.

Rusya, bugün resmen göreve başlayacak olan Trump yönetimine davet gönderirken, İran Astana’da ABD’yi istemiyor. Birleşmiş Milletler’in Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura da müzakerelere katılmayacak, ama temsil edilecek. Görüşmelerin 8 Şubat'ta Cenevre'de devam etmesi öngörülüyor.

PYD Eşbaşkanı Salih Muslim, Astana’daki Suriye görüşmelerinin uluslararası bir oyundan ibaret olduğunu ve başarıya ulaşamayacağını ifade etti.

Özgür Politika'da yer alan habere göre Müslim "Bizi Astana toplantısına davet etmemeleri bu planlarının bir parçası. Çünkü bizim özgür ve demokratik bir Suriye inşa etmek istediğimizi biliyorlar" diye konuştu.