Avrupa Parlamentosu’ndaki (AP) 13’ncü Kürt Konferansı birinci günkü son bölümünde PYD Eş Başkanı Salih Müslim gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Belçika’nın başkenti Brüksel’de dün başlayan AP Kürt Konferansı’nın son bölümünde PYD Eş Başkanı Salih Müslim, “Ortadoğu için alternatif demokrasi yöntemleri” oturumunda konuştu.
 
Müslim konferans çerçevesinde özel bir bölüm ile Amerikalı yazar Carne Ross ve İngiliz deneyimli gazeteci Jonathan Steele’nin sorularını yanıtladı. Yaklaşık bir saat süren söyleşide Salih Müslim, Ortadoğu, Suriye, Rojava ve kendilerinin talepleri konular üzerinde konuştu. 
 
‘KURMAK İSTEDİMİZ SİSTEM BÜTÜN BÖLGE İÇİNDİR’
 
Ortadoğu’daki Kürtlerin verdiği mücadeleye değinen Müslim, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kürt halkı bugün bölgede bütün halklar için mücadele ediyor. Bunlar insani değerlerdir. Bugün bu değerler büyük bir saldırı altında. Kürtler ise bu değerleri korumaya çalışıyor. Onun için Kürt halkı büyük kahramanlık gösteriyor. Bundan yüz yıl önce Sykes-Picot antlaşmasıyla bölünen halkımız bugün bunu anlamsız kılmıştır.”
 
Rojava’da oturtmaya çalıştıkları sistemin bütün bölge için bir model olarak gördüklerini ifade eden Müslim, “Ulus devlet zihniyetinin değişmesi gerekiyor. Cinsiyetçi zihniyete karşı devrimin yapılması gerekiyor. Bugün bizim bölgede yapmak istediğimiz budur” diye konuştu.
 
Türk ordusunun Rojava ve Suriye’ye saldırısına da değinen Salih Müslim, “Karşımızdaki zihniyet Kürtlerin bütün kazanımlarına saldırıyor. ‘En iyi Kürt ölü Kürt’tür’ diyor. DAİŞ ve cihatçı gruplar gökten inmedi. Bunları Türkiye ve benzeri ülkeler bölgenin başına bela yaptı. Türkiye ile DAİŞ arasındaki ilişki hala devam ediyor. Yapabilirse bütün Rojava’daki bütün kazanımları yok eder. Hatta Güney Kürdistan kazanımlara da saldırır” dedi. 
 
‘DAİŞ’İN RAKKA’DAN TEMİZLENMESİ GEREKİYOR’
 
ABD ile olan ilişkilerine de değinen Salih Müslim, şunları söyledi: “ABD Kürtleri kullanmaya çalıştı. Ama ne oldu, Kürtler DAİŞ’i durdurunca onları keşfettiler. Kürtlerin uyguladığı sistemi anladılar. Bütün dünya bizi tanıyor şimdi. Ama söyle bir soru var: ABD kabul etmediği Kürtleri şimdi nasıl kabul edecek? Biz ilişkilerimizi daha da geliştirmek istiyoruz. Daha önce bizi reddediyorlardı ama şimdi direk bizimle görüşüyorlar. Eskisi gibi bizi Türklere, Suudi Arabistan’a sormuyorlar. Tabi hala Türkiye’de çekindikleri için bizimle görüşmeyenler var.”
 
 “Esad Rejimi ile ilişkileriniz olduğu iddia ediliyor?” sorusuna Müslim, “biz sadece kendimizi savunduk, kendi çizgimizi oluşturduk. Halkımızın güvenliğini sağladık ve DAİŞ’e karşı uluslararası koalisyon ile ortak hareket ettik” diye cevapladı.
 
Rakka operasyonuna da değinen Müslim, “herkes bizim ABD istedi diye Rakka operasyonunu başlattığımızı düşünüyor. Bu yanlış. Rakka stratejik bir yerde. Kobanê’ye çok yakın. Onun için Rojava’nın güvenliği için bu operasyonu başlattık. DAİŞ’in Rakka’yı kullanmasına izin vermeyiz. DAİŞ’in oradan temizlenmesi gerekiyor” dedi. (Kaynak: ANF)