PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, 25 Haziran'da Kobani'ye yönelik yapılan saldırının büyük bir plan olduğunu ve bu planda Türkiye'nin de parmağının olduğunu dile getirerek, '25 Haziran Kobanê saldırısı büyük bir plandı ve bu planda politik düzeyde ya da farklı bir düzeyde kesin olarak Türkiye'nin parmağı var, bu konuda elimizde gerek tanık bilgileri, gerekse diğer yollarla edindiğimiz kesin bilgiler var' dedi.

Mednuçe Tv'de yayınlanan Dünyanın Gündemi programına katılan PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, Rojava Devrimi'nin 3'üncü yıldönümü özel programına konuştu. Rojava'da gerçekleştirilen değişimi devrim olarak tanımlayan Müslim, "Çünkü halkın kendi kendini yönettiği bir model oluşturduk" dedi. Müslim, bu devrimde kadının etkin rolü, ve Ortadoğu'nun klasik kadın modelinin değişimine değindi.

'ROJAVA DEVRİMİ, KADINLARIN DEVRİMİDİR'

"Bu devrim, Ortadoğu'da en çok ezilenlerin, yani kadınların devrimidir" diyen Müslim, kadının toplumsal rolünün değişimi konusunda Rojava olarak alternatif bir modelin olduğunu, somut olarak hayata geçirildiğini ve daha da öteye taşınması için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

Savaşın, etnik çatışmaların hakim olduğu Ortadoğu coğrafyasında demokratik özerklik yoluyla farklı bir yaşam şeklini hayata geçirerek bir değişimin yaratıldığının altını çizen Müslim, bu demokratik modelden rahatsız olanların hedefine Rojava'yı koyduklarına işaret etti.

IŞİD saldırılarının özel olarak Rojava'ya saldırmalarının altında da bu gerçeğin yattığını ifade eden Müslim, Rojava'nın Ortadoğu'daki petrol, silah tekelleri gibi çıkar çetelerinin de hesaplarını bozan bir model olduğunu belirtti.

'25 HAZİRAN SALDIRISINDA TÜRKİYE'NİN PARMAĞI VAR'

25 Haziran'da Kobani ye yönelik yapılan saldırıyı değerlendiren Müslim, saldırının büyük bir plan olduğunu söyledi. Bu planın ayrıntılarının yakında net bir şekilde ortaya çıkartılacağını dile getiren Müslim, saldırıda Türkiye'nin parmağının olduğunu, "Şu kesin, bu planın arkasında Türkiye'nin parmağı var. Bu politik olarak da olabilir, farklı şekillerde de olabilir. Ama saldırılar, Türkiye üzerinden yapıldı, cephaneler Türkiye üzerinden geçirildi" sözleriyle dile getirdi.

'TÜRKİYE İLE İYİ İLİŞKİLER KURMAK İSTİYORUZ'

PYD olarak Türkiye ile görüşmeler yaptıklarını söyleyen Müslim, "Dışişleri Bakanlığı ile bir görüşmemiz olmadı; ama olsun istiyoruz" değerlendirmesini yaptı. Müslim, "Biz Suriye'nin sınırlarını değiştirmek istemiyoruz. Komşumuz Türkiye ile iyi ilişkiler kurmak istiyoruz. Bu bizim için önemlidir, çünkü sınırın ötesinde bizim halkımızın akrabaları yaşamaktadır. Kobanê saldırıları sırasında halk, Türkiye'deki kamplara değil akrabalarının yanına gitmişlerdir. Aramızda akrabalıktan doğan haklar vardır. Bu haklar nedeniyle bu sınırın güvenliği herkesten önce bizim sorunumuzdur" diye konuştu.

'MÜCADELE ETMEKTEN BAŞKA ŞANS YOK'

Müslim, IŞİD'le mücadele konusunda da şunları söyledi: "Demokratik, özerk, birlikte yaşam modelimize saldırıldı. Bizim savaştan, bu yaşam tarzımıza yönelen saldırıya karşı canla, başla, inançla mücadele etmekten başka şansımız yoktu. DAİŞ'e karşı mücadele nedeniyle ABD ve diğer güçlerle aynı çizgide buluştuk. Bu, bizim kendi yaşam tarzımızdan, modelimizden bir taviz anlamına gelmez. DAİŞ, yani en gerici zihniyet, bugün en gelişmiş silahlarla savaşıyor, en ileri teknolojiyi, interneti kullanıyor. Biz bunların hangi güçler tarafından sağlandığının da bilincindeyiz." (DİHA)