Diyarbakır'daki 31 sivil toplum örgütü ve siyasi parti, Yeni İHYA-DER Başkanı Aytaç Baran'ın öldürülmesinin ardından sokağa çıkan silahlı grupların 3 HDP'liyi öldürdüğü, 2'si ağır 8 kişiyi yaraladığı ve çok sayıda işyerini taradığı saldırılarla ilgili ortak açıklama yaptı. DTK binası önünde 31 bileşen adına açıklama yapan DTK Başkanlık Divanı Üyesi Saliha Aydeniz, seçim takvimin başladığı günden bu yana demokratik siyasete yönelik faşizan saldırıların yoğunlaşarak devam ettiğini söyledi.

'HALKIMIZ KİRLİ OYUNUN İÇİNE ÇEKİLMEK İSTENİLİYOR'

Kentte bulunan demokratik kitle örgütleri ve siyasi parti temsilcileri olarak yaşananlardan kaygı duyduklarını belirten Aydeniz, "5 Haziran katliam provasına dirayetle ve sabırla yaklaşan halkımız, ısrarla 1990'lı yıllardaki gibi kirli karanlık bir oyunun içine çekilmek istenmektedir. Diyarbakır'da bir merkez tarafından yönetildiği belli olan olaylarda yaşamını yitiren 4 vatandaşımızın faillerinin bulunup yargı önüne çıkarılmasını bekliyoruz" dedi.

'AKP İKTİDAR ZİHNİYETİYLE TERÖR ESTİRMEKTEDİR'

Yaşanılanlardan büyük kaygı duyduklarını dile getiren ve tüm Diyarbakır halkına sağduyu çağrısında bulunan Aydeniz, şöyle devam etti: "Büyük bir hezimet yaşayan AKP, halkımıza ve demokrasi güçlerine karşı 'Ya ben iktidar olurum, ya da yaşamı size cehennem ederim' zihniyeti ile terör estirmektedir. İHYA-DER Başkanı'nın öldürülmesine göz yumularak, karanlık güçler eliyle şehirde bir kaos ortamı yaratılarak, kardeş kardeşe vurdurulmaya çalışılmaktadır."

'HÜKÜMET SORUMLULUĞUNU YERİNE GETİRMEMİŞTİR'

Yaşanan olaylarda devlet ve hükümetin katliamlar karşısında gerekli sorumluluğu göstermediğini ifade eden Aydeniz, şunları kaydetti: "İHYA-DER Başkanı'na ve yurttaş meclisi çalışanlarımız dahil 80'den fazla kişiye 'Ölüm tehlikesi altındasınız' diyerek bir diğer grubu hedef gösteren Diyarbakır Emniyeti'ne soruyoruz: Bu istihbaratı nereden aldınız? Tehdit eden güçleri niye engelleyemediniz? İHYA-DER Başkanı'nı neden koruyamadınız? Olayların büyümesini neden engellemediniz?"

İZLEME HEYETİ KURULDU

Aydeniz son olarak, yaşanılanların araştırılması için aralarında İHD, KESK, Azadî ve Mezopotamya Hukukçular Derneği'nin de bulunduğu bir izleme heyetinin kurulduğunu ve bu heyetin yaptığı incelemeler sonrası açıklamada bulunacağı bilgisini de paylaştı. (DİHA)