BDP Ağrı Belediye Eşbaşkan Adayı Sakık, son sayımdan sonra hileyle halkın kazanımının AKP’ye yazılmasının önüne geçmek için seçim iptali istediklerini söyleyerek, “Tiyatro oynanıyordu ve figüran olmamızı istiyorlardı reddettik” dedi.


Başbakan Erdoğan'a "İstediği kişiyi, en güvendiği kişiyi aday olarak göndersin” diye seslenen Sakık, “Ağrı artık Kürtlerin kalesidir. Gecikmiş bir randevuydu. Kaleyi vermeyeceğiz” diye konuştu.

BDP'nin kazanmasına rağmen AKP'nin itirazlarıyla defalarca yeniden sayımın yapıldığı Ağrı'da, BDP'nin talebi üzerine seçimler iptal edildi. Ağrı İl Seçim Kurulu, yeni seçimler için 1 Haziran'ı işaret etti.

Ali Barış Kurt'un ANF'de yer alan haberine göre, BDP Ağrı Belediye Eşbaşkan Adayı Sırrı Sakık, ilk günden beri seçimi kazandıklarının bilindiğini ancak hükümetin kentte gerginlik yarattığını, kendilerinin ise buna müsaade etmediğini belirtti.

'OYUNLARI BOŞA ÇIKARTMAK İÇİN'

Sakık, şöyle konuştu: "İlk günden beri seçimi aldığımızı tüm kamuoyu biliyor. Yapılan itirazlardan sonra da hep ön saflardaydık. Ama kent çok gergindi. Kenti kanatmak istiyorlardı ve biz buna müsaade etmedik. Halkımız çok sağduyulu davrandı; bizden yana tavır yakındı. Ama Ağrı'nın üzerinde oynanan oyunları boşa çıkartmak ve barış sürecinin zarar görmemesi için arkadaşlarımızla iptal edilmesini doğru bulduk. Bizim seçimle ilgili herhangi kuşkumuz yoktu."

Sakık, kente pek çok bölgeden asker ve özel polislerin getirildiğini belirterek, "Buralara her yerden askerler, özel polisler yığdılar. Sandıklara müdahale ettiklerini gördük. Dün de suçüstü yakaladık. Zaten adı bu sayımdan sonra seçim olmaktan çıkmıştı; hileyle, kazandıklarımızın AKP'nin hanesine yazılma çabası vardı. Tiyatro oynanıyordu ve figüran olmamızı istiyorlardı; reddettik" dedi.

'BU KALEYİ KİMSEYE VERMEYECEĞİZ'

Sakık, karşılarında sadece AKP'nin değil, bütün sistem partilerinin, iş adamlarının olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

"AKP bütün siyasetlerle, iş adamlarıyla birlik oluşturdu, bu cepheye rağmen yüzde 30'lardan yükselerek seçimi kazandık. Kaleyi fethettik. Onların kalesiydi. Bu kaleyi kimseye vermeyeceğiz. Artık Kürtlerin kalesidir. Gecikmiş randevuydu bizim için.

Haziran'da yapılacak seçimlerin de tek güvencesi halkımızdır. Halkımızın inançlı duruşudur. 30 Mart sonrası halkın ortaya koyduğu direnç çok önemliydi. İnsanların büyük kısmı evlerine bile gitmediler. Bu inançtır ki, bizi ayakta tutan. Halkımıza zarar gelmesin, diye ana sütü kadar helal olan seçimi feda ettik."

'SAVAŞ HAZIRLIĞI YAPILDI'


Sakık, kente polis takviyesinin ardından Vali, İçişleri Bakanı ve YSK Başkanı ile görüştüğünü ve "Savaş hazırlığı yapıyorsunuz. 'Ali Cengiz oyunu ile hallederiz' anlayışını egemen kılıyorsunuz. Yapmamalısınız, her şeyi seçime feda etmeyin" dediğini bildirdi. Yetkililerin ise klasik devlet zihniyetiyle yaklaştığını anlatan Sakık, "Tabii Ağrı AKP için önemliydi. Yüzde 68'lerden kaybetmek istemiyorlardı. Halkın iradesini dikkate almak yerine hilelerle kendi hanelerine oy yazmayı tercih ettiler" diye ekledi.

'BAŞBAKAN İSTEDİĞİ KİŞİYİ GÖNDERSİN...'

Sırrı Sakık halka da iradelerine sahip çıktıkları için teşekkür etti. Türkiye Başbakanı Erdoğan'a da seslenen Sakık, "Ben uzun yıllardır mücadelenin içindeyim. Akacak bir damla kana belediye başkanlığını da milletvekilliğini de feda ederim. Geldiğimiz noktada, halkımızı korumak kollamak ve barış sürecini heba etmemek için rol üstlenmeliyiz. Halkımız 30 Mart'ta koydukları iradeye bugüne kadar sahip çıktılar. Birçok insan alanları terk etmedi. Bu fedakarca duruşlarından ötürü kentilerine çok teşekkür ediyorum. Bundan sonra da aynı kararlılık ve inançla, hem Norşin hem de Ağrı'da biz demokratik bir ders vereceğiz. AKP Haziran'daki seçime mevcut belediye başkanı adayıyla girmese de olur. Başbakan en güvendiği yardımcılarından, bakanlarından kimi gönderiyorsa göndersin, onunla halkımıza yeniden kendimizi sunalım. BDP'nin baskı uyguladığını iddia etmeleri de ayıptır, günahtır. Biz buna tenezzül etmeyiz. Baskıyla hiçbir şeyin olmayacağını biliyoruz; böyle bir gelenekten geliyorum" diye konuştu.