Türkiye’de Süryanice yayın yapan ilk ve tek gazete olan Sabro gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Tuma Çelik, ölümünün 8. yıldönümünde Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’i anarak onun çektiği bütün sıkıntı ve zorlukların devam ettiğini söyledi.

Süryaniler'in yaşadığı Mardin'de yayınlanan Sabro Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Tuma Çelik, Agos Gazetesi ile aynı kaderi paylaştıklarını, 1925'te Ermeniler ile birlikte Süryaniler'in de soykırıma uğradığını belirtti. Aynı soykırımların, Cizre'de çocuk ölümleri, Suriye'nin Kobani kentinde de IŞİD saldırılarıyla devam ettiğini belirten Çelik, şöyle konuştu:

'ÖLÜMDEN KORKMUYORUZ, MÜCADELEMİZE DEVAM EDECEĞİZ'

"Biliyorsunuz 8 yıl önce bugün bir gazeteci, siyasetçi bir insan katledildi. Bu insanın gazetecilikten insanlara hizmet etmekten başka hiçbir suçu yok. Ama yüzyıllar önce başlatılan bir mantığın bir devamı olarak katledildi. 1925’de Ermenilere ve Süryanilere yapılan bir soykırımın mantığının bir devamı olarak. Ki bu mantık bugün halen devam ediyor. Dink’in çektiği bütün zorluk ve sıkıntılar devam ediyor. Biz de bu zorluğu yaşıyoruz ve önümüzdeki süreçte de yaşamamak için mücadele etmeye devam edeceğiz. Dediğim gibi ölümden korkmuyoruz ama teknik anlamda bazı diğer noktalarda engellemeler önümüze çıkarılıyor. Biz her şeye rağmen bu mücadelemizi devam etmemiz gerektiğini düşündüğümüz için her türlü sıkıntı ve zorluğa rağmen yayınımızı devam edeceğiz. Ki bu baskı, zorluklar ve engellemeler sadece Ermenice veya Süryanice yayın yapan gazeteler değil aslında tüm farklı gazeteleri de çektiğini biliyoruz. Bu aslında yüzyıllık inkarcı imhacı mantığın halen egemen olduğunu da gösteriyor. Ama biz buna karşı mücadelemize devam edeceğiz"