HDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel eş sözcüsü olduğu Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Genel Meclis Toplantısı'nda yaptığı konuşmada “Bugün barış süreci ya da çözüm süreci tam da Cizre'de provoke edilmek isteniyor” dedi. Tuncel, Cizre Emniyet Müdürlüğü görevine getirilen ve bugün hakkında Dink Cinayeti soruşturması kapsamında yakalama kararı çıkartılan Ercan Demir'in Cizre'ye kim tarafından ve ne amaçla gönderildiğini de sordu.

Genel meclis toplantısı İstanbul’da Divriği Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Toplantıya katılanlar arasında eşsözcü HDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü de katıldı.

KÜRKÇÜ: TOPLUMSAL GÜÇLERLE ORTAKLIKLARA İHTİYACIMIZ VAR

Bianet'te yer alan habere göre, Kürkçü yaptığı konuşmada HDK'nin giderek güçlendiğini ve Türkiye'de çözüm olma umudu taşıdığını söyledi: “Hareketimizin temellerini bu önümüzdeki 6 aylık süreçte daha sağlam ileri götürmeliyiz. Her gerici müdahaleye özgürlükçü bir müdahale ile karşılık vermeliyiz".
2015 genel seçimlerinin önemini vurgulayan Kürkçü "AKP'nin imparatorluk hayallerini Haziran ayında sandıklara gömeceksek bizim siyasi güçler arasındaki pazarlıklara değil, toplumsal güçler arasındaki mücadele ortaklıklarına ihtiyacımız var" dedi.

TUNCEL: CİZRE PROVAKASYON

Tuncel’n gündeminde ise Cizre vardı. Cizre'de son bir ayda 7 insanın öldürüldüğünü ve çözüm sürecinin provoke edilmek istendiğini söyleyen Tuncel, sözlerini şöyle sürdürdü: “Cizre herhangi bir yer değil. Cizre, özgürlük mücadelesinin, serhildanların olduğu, inkar ve asimilasyon politikalarına 'hayır' denildiği, üstelik kadın özgürlüğü mücadelesinin verildiği bir yer. Bugün barış süreci ya da çözüm süreci tam da Cizre'de provoke edilmek isteniyor."

SAKİNE CANSIZ CİNAYETİ

Tuncel, Cizre’de yaşananların Sakine Cansız’ın 10 Ocak 2013’te Paris’te düzenlenen saldırı sonucu öldürülmesiyle aynı amaç taşıdığını söyledi. “İmralı'daki bu son görüşmemizde Öcalan, heyetimize 'Sakine Cansız'ın katledilmesi, Birinci Dünya Savaşını başlatan veliahdın ölümünden daha ağır bir sorundur' dedi. Yani bizim açımızdan bir savaş gerekçesiydi. Ancak biz, buna rağmen, halkların kardeşliğini, Ortadoğu halklarının geleceğini, barıştan yana gördüğümüz için bu şekilde tavır aldık. Sakine Cansız'ı katledenler, bu süreci sabote etmek, bozmak isteyen güçlerdi. Bugün Cizre'de 12 yaşında çocuklarımızı katledenler de aynı zihniyetin ürünüdürler".

"PARALEL' SANA ZORLA GÖNDER Mİ DEDİ"

Tuncel AKP politikalarının ikiyüzlü olduğunu söylediği konuşmasına şöyle devam etti: “AKP hükümeti 'provokasyon' diyor. Yalçın Akdoğan yine çıkıp 'provokasyon' diyor. Provokasyon ise bunu kim yapıyor? Bunu açığa çıkarmak sizin sorumluluğunuzdur. Dün heyetimizin yaptığı görüşmede araştırma komisyonunun kurulacağı ve bir heyetin gideceği söylendi. Bir an önce bu işin hızlandırılması gerekiyor. Çünkü başından beri yanlış bilgilendirdiler. Hüda-Par ile YDG-H arasında bir kavga, çatışma varmış gibi yansıtıldı. Böyle bir şey yok. Orada devletin, devlet içersindeki bir birimin ancak biz bunu bilemiyoruz. Durmadan 'paralel' deniyor. Paralel ise senin denetiminde, sen gönderiyorsun. Şimdi hangi paralel gönderdi? Hrant Dink'in katliamından sorumlu olan kişiyi sen alıp götürdün Cizre'ye. Şimdi, 'paralel' sana zorla gönder mi dedi? Şimdi bu kişi hakkında yakalama kararı çıkmış. Cizre'de yaşananların herhangi bir olay olmadığını çözüm sürecini ilgilendireceğini altını çizmek istiyorum."