İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ülkesi ve P5+1 ülkeleri arasında varılan nükleer anlaşmanın İran-Türkiye ilişkilerini olumlu yönde etkileyeceğini ifade etti. Ruhani, "İkili işbirliğiyle bölgede kazan-kazana dayalı bir çözüm yolu bulabiliriz" dedi.

İran Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada, dün gece Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı arayan Ruhani, İran'ın nükleer programı konusunda Türkiye 'nin geçmiş yıllarda gösterdiği çabalardan dolayı kendisine teşekkür etti.

'ZALİMCE YAPTIRIMLARI GERİDE BIRAKTIK'

Ruhani, İran ve BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ABD, Rusya, Çin, Fransa ve İngiltere ile Almanya (P5+1) arasında varılan nükleer anlaşmayı değerlendirerek, "İran'a uygulanan zalimce yaptırımları geride bıraktık ve kabul edilebilir çözüm yollarına ulaşmayı başardık" dedi. Cumhurbaşkanı Ruhani, anlaşmanın İran'ın komşularıyla ve özellikle Türkiye ile olan ilişkilerini olumlu yönde etkiyeceğini kaydetti.

Bölgedeki meselelerinin de konuşulduğu görüşmede, Ruhani, "Bölgede halk umudunu Ankara —Tahran işbirliğine bağlamış. İkili işbirliğiyle bölgede kazan-kazana dayalı bir çözüm yolu bulabiliriz. Bölgedeki terörizmin önüne geçmek için ikili diyalogun arttırılması gerekli" diye konuştu

'İRAN'LA BÖLGE İŞBİRLİĞİ İÇİN HAZIRIZ'

Görüşmede, Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran'ın nükleer programı konusunda varılan anlaşmadan dolayı Ruhani'yi tebrik etti. Türkiye'nin bölge meselelerinin çözümü konusunda İran'la işbirliği yapmaya hazır olduğunu kaydeden Erdoğan, ilgili kurumların yakın diyalog ve temas içinde olmasının hedefe ulaşmayı kolaylaştıracağını kaydetti. İki lideri ayrıca birbirinin Ramazan bayramını da kutladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün İstanbul'da bayram namazı sonrası yaptığı açıklamalarda İranlı mevkidaşı Hasan Ruhani ile bayram vesilesiyle telefonda görüştüklerini anlattı:

"Olumlu bir gelişme. Dün akşam Sayın Ruhani ile de bir telefon görüşmesi yaptık. Bayramlaşma sebebiyle. Bunu da görüştük. Kendileri bu konudaki mutabakatın tüm insanlık için önemli bir aşama olduğunu ifade ettiler. Yaptırımların kalkacağı ve İran'ın ABD'de ciddi bir parası var. Bu paranın ödenmesi söz konusu. Bu da önemli. Kendilerinin çok umutlu olduklarını ve kararlı bir şekilde bu işin yürüyeceğini bana ifade ettiler. Bölge barışı ve İran ile ilişkilerimiz için bu çok önemlidir."