Suriye’nin kuzeyindeki Kürt kenti Kobani’de 6 haftayı aşkın süredir devam eden IŞİD kuşatmasını ve saldırılarını püskürtmek için Türkiye üzerinden bölgeye peşmerge güçlerinin intikal etmesi beklenirken, bu güçlerin kullanacağı askeri teçhizatın sevkiyatının başladığı iddia edildi.

Irak’ın kuzeyindeki Federal Kürdistan yönetimine yakınlığıyla bilinen, Erbil merkezli Rudâw’ın haberine göre Kobani kentine peşmergelere ait askeri teçhizatların sevkiyatı bugün başladı. Aynı kaynak, peşmerge güçlerinin geçişinin de bu gece olacağını öne süren bir haber yayınlamıştı.

AFP ajansı da 150 peşmergenin Kobani'ye gitmek üzere Irak'ın kuzeyindeki üsten ayrıldıklarını duyurdu. Ajans, Kürt bir askeri yetkiliye dayandırarak verdiği haberinde 80 peşmergenin Türkiye üzerinden karadan geçeceğini, geri kalan 72 peşmerge gücünün de havadan geçiş yapacağını bildirdi.

Bu bilgi gelmeden kısa bir süre önce de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Peşmerge'nin Türkiye'den Kobani'ye geçişi konusunda siyasi olarak bir sorun bulunmadığını ve geçişlerin her an olabileceğini söylemişti.

Bakan Çavuşoğlu, şöyle konuşmuştu: "Şu anda siyasi olarak bir sorun yok. Geçişlerin yapılması konusunda da bir sorun yok. Her an geçişler olabilir. ÖSO'nun Kobani'ye geçmesi konusunda PYD ile ÖSO arasında, kendi aralarında bir mutabakat sağlandı. Bu konuda da bir sıkıntımız yok. Türkiye de bu konuda gereken yardımı yapacaktır." (Radikal)