Rojava’da güvenlik kurumlarından sivil toplum kuruluşlarına kadar, yaşamın her alanındaki örgütlenmelerde kendisini yoğun bir şekilde hissettiren kadınlar, trafik polisi olarak da görev almaya başladılar.

Temmuz 2012’de Rojava kentlerinin halk tarafından kontrole alınmasından önce, birçok kadın evinden bile çıkamıyordu. Ancak devrim ile beraber hızlı bir şekilde tüm alanlarda örgütlenen kadınlar, aradan geçen yaklaşık iki yılda birçok ilke imza attılar. Güvenlik, eğitim, kültür, ekonomi ve sosyal alanda hiç olmadığı kadar önemli kazanımlar elde ettiler.

Fırat Haber Ajansı’nda yer alan haber göre askeri alanda kadınlar, YPG bünyesinde kurulan YPJ ile özerk bir orduya dönüşürken, Rojava polisi olan Asayiş’te de benzer şekilde kadın varlığını hızlı bir şekilde arttırdılar.

Yaklaşık bir ay önce kadın asayişlerine bağlı ilk kadın trafik polisleri göreve başladı. İki aylık eğitim devrelerinin ardından resmi olarak işe başlayan kadın trafik polisleri,  Cizire Kantonu’nun birçok kentine dağılarak buralarda daha güvenli bir trafik için çalışıyorlar. (imctv)