Nergiz Botan / ANF

KDP iktidarının Batı Kürdistan sınırına kazdığı  ve uzunluğu 20 km kadar olan hendek projesi tamamlandı.  Hendeği protesto etmek amacıyla 16 Nisan günü sınır hattında çadır kurularak başlatılan nöbet eylemi de yedinci gününde sona erdi.

Federal Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani'nin partisi KDP tarafından Zaxo'nun Sigiliyê köyünden itibaren Batı Kürdistan ile olan sınırda başlatılan kazı çalışmaları bugün tamamlandı. Otalama 3 metre derinliğinde ve 2 metre genişliğinde olan yaklaşık 20 km uzunluğundaki hendek Kelhê köyüne kadar kazıldı.

Irak Şii Başbakanı Nuri Maliki hükümeti de 2013 yazında Til Koçer'in karşısındaki Rabia sınır kapısından başlayarak  Güney Kürdistan sınırındaki Kelhê'ye kadar Batı Kürdistan sınırı boyunca yaklaşık 60 km'lik bir hendek kazmıştı.

Rojava sınırına kazılan hendek ilk olarak 3 Nisan günü ANF tarafından duyuruldu. Batı, Kuzey ve Güney Kürdistan'daki yoğun tepkilere rağmen bu kazı çalışmaları durdurulmadı.  Bunun üzerine 9 Nisan günü Dêrik ve Qamişlo'dan yüzlerce genç hendek çalışmalarının yürütüldüğü Dêrik'in Girê Sor köyü ile Güney Kürdistan'ın Sihêla köyü arasındaki sınıra yürüdü.  Ancak peşmergeler, gençler üzerine ateş açarak 18 yaşındaki bir genci ayağından yaraladı.  14-15 Nisan gecesi Batı Kürdistanlı 32 yaşındaki Mevlit Nezir Heci Yunis,  Sêmalka Sınır Kapısı bölgesinde Güney Kürdistan'a geçmek isterken peşmergelerin açtığı ateş sonucu hayatını kaybetti. Bu ölüm, hendeğe  ve KDP'nin Rojava'ya yönelik politikalarına karşı tepkilerin daha da artmasına neden oldu.

16 Nisan günü Rojava ile Güney Kürdistan arasına kazılan hendeğe karşı  Cizîre Kanonu sakinlerinden oluşan binlerce kişi ellerindeki Xwîn yek e, can yek e xiyanet neke" (Kan birdir, can birdir, ihanet etme) ve "Kurdistan yek e, perçe neke" (Kürdistan birdir parçalama) yazılı dövizlerle Girê Sor'da yeniden bir araya gelerek, tepkilerini ifade ettiler. Alanda hiçbir bayrak taşımayan eylemciler, ellerindeki küreklerle hendeğe toprak attı ve nöbet eylemine geçti.

NÖBET EYLEMİ SONA ERDİ

Rojava Halk İnisiyatifi tarafından organize edilen nöbet eylemi için hendek karşısında 10 çadır kuruldu. Nöbet eylemi bugün yedinci gününü doldurdu.  Her gün Cizîre Kantonu'nun bir ve birden fazla bölgesinden gruplar gelerek nöbet eylemini devraldı.  Devrimci gençler ilk nöbeti tutarken, sonraki günlerde Dêrik, Tirbespiyê, Girkê Legê, Serêkaniyê, Qamişlo, Dirbesiyê, Amûde, Haseke ve Til Temir'den yüzlerce kişi nöbet eylemine katıldı. 

Eyleme Cizîre Kantonu Demokratik Özerk Yönetimi yetkilileri, parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri ile YPG ve Asayiş güçleri de destek ziyaretlerinde bulundu. Eylem boyunca, Rojavalılar sembolik olarak ellerindeki kürekler ve kazmalarla, hendekleri doldurmaya çalıştı. 

Paralel olarak Kuzey Kürdistan, başta Süleymaniye olmak üzere Güney Kürdistan ve Avrupa'da protesto eylemleri düzenlendi. Paris'te Federal Kürdistan Bölgesi'nin temsilciliği gençler tarafından işgal edilerek, Hewler yönetiminin Rojava'ya yaklaşımı protesto edildi.

Yoğun tepkilere rağmen kazılara ara vermeyen KDP iktidarı, nöbet eylemi sırasında kepçe sayısını 3'ten 8'e çıkararak  kazı çalışmalarına hız verdi ve tamamladı.