The Independent'ın deneyimli Orta Doğu muhabiri Robert Fisk, “ABD'nin Orta Doğu'da tamamen etkisizleştiğini” savundu.

Bölgede yolsuzluk ve eşitsizliğin ortadan kaldırılamadığına dikkat çeken Fisk, 'artık kimsenin insan haklarından söz etmediğine' dikkati çekti.

Fisk, ABD'nin gelecek aylarda Kürtleri terk edeceğini de iddia etti.

Gazete Duvar’ın aktardığına göre Fisk, Independent’ta yayımlanan makalesinde şu ifadeleri kullandı:

Bir zamanlar, bırakın bir ABD başkanını, bir ABD dışişleri bakanının bile tek bir açıklaması Ortadoğu çapında telefonları yüksek sesle çaldırırdı. Genelde kötücül olsa da, ABD liderleri yetersiz brifing alsa ve (Washington’da siyasi kariyerleri yok etme gücüne sahip) İsrail’den her zaman korkarak hareket etse bile, Reaganlar, Clintonlar ve Obamalar bölgede sahiden de bir etkiye sahipti.

“Peki bugün eski Osmanlı İmparatorluğu toprakları boyunca kararları kim veriyor? " sorusunu soran Fisk, şunları söyledi:

Putin, Esad, Erdoğan, Sisi, Macron ve Ruhani’ye bakmanız yeterli. Bugün manşetlerde yer tutanlar, bu adamlar. Kâh IŞİD’i ölü veya kaybeden, kâh Suriye’yi ‘kurtarılmış’, kâh Kürtleri ‘terörist’ ilan ediyorlar; veya Lübnan Başbakanı Saad Hariri’yi Suudi Arabistan’da rehin tutulduğu evinden kurtarıyorlar.

“İHANET EDİLECEK, UNUTULACAK KÜRTLER”

Fisk, yazısının ABD ve Kürt politikası konusundaki bölümünde şöyle dedi:

Önümüzdeki aylarda terk edilecek, ihanet edilecek veya unutulacak olan Kürtleri ve hepsi üç harfli kısaltmalardan oluşan tuhaf isimli milisleri destekleyen az sayıdaki Amerikan özel güçleri haricinde, ABD gerçekten de bir Cheshire kedisine dönüştü; bazen gözümüzün önünden tamamen kayboluyor.