Ankara Eğitim-Sen 5 Nolu Şubesi ve Ankara Üniversitesi öğrencilerinin ortaklığıyla yeni eğitim öğretim yılı “Cebeci kampüsü barışa açılıyor” sloganıyla 4 gün boyunca sürecek olan etkinlikler başladı.

Etkinliklerin ilki olan “Barış istiyoruz” konferansı Siyasal Bilgiler Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleşti.

Taraf'ta yer alan habere göre Prof. Dr. Alev Özkazanç ve CHP eski milletvekili Rıza Türmen’in açılış konuşmasını yaptı.

2015 yaz döneminin insanlık tarihi ve bölge tarihi açısından kötü anılarla anılacağına değinen Özkazanç, sonsuza kadar savaş söylemlerinin yükseldiği bir dönemde barışı talep ettiklerini ifade ederek, “Karşı olan sözcüğü dile getirmek istedik. Okulların, derslerin olağan akışını kesintiye uğratmak istedik. Gerçekten istediğimiz konuyu konuşmak istedik. Olağan akışı keserek barış talebimizi konuşmalıyız” diye konuştu.

FİLM SEYREDER GİBİ ÖLÜMLERİ SEYREDİYORUZ

Savaş söyleminin devlet tarafından çok sevildiğinin altını çizen Türmen her gün film seyreder gibi ölüm, savaş haberlerinin seyredildiğine dikkat çekti. Türmen, “Barış hiç bir zaman namlunun ucunda değildir. Namlular sustuğu zaman barış olur. Savaşlarda zaferler kazanılabilir. Ama barış kazanılmayacak. Zafer ve barış çok farklı şeylerdir” dedi.

Çözüm süreci boyunca kanın akmadığını söyleyen Türmen, Kandil’in bombalanmasıyla barışın gelmeyeceğini ifade etti.

“Barış kendiliğinden gelmiyor, inşa edilmesi gerekiyor. Şiddetin artması bıraktığımız noktaya dönüşü zorlaştırıyor. Barış içinde yaşamak temel insan hakkıdır. Barış olmazsa yaşam olmaz. Yaşam hakkının olmadığı bir yerde temel insan haklarından bahsedilemez” diyen Türmen, demokratikleştikçe şiddetten çıkılacağına vurgu yaptı.