AKP’nin getirdiği, MHP’nin desteklediği 18 maddelik anayasa değişikliği teklifi Meclis’ten geçti.

Önce Komisyon ardından Genel Kurul’da ele alınan teklif referanduma sunulması için gereken 330’un üzerinde, 339 oy aldı.

Anayasa uyarınca 330 ile 367 arasında oy alan anayasa değişiklikleri Cumhurbaşkanı tarafından ya Meclis’e iade ediliyor ya da referanduma götürülüyor.

CUMHURBAŞKANI ONAYINA SUNULACAK

Nergis Demirkaya'nın Gazete Duvar'da yer alan haberine göre, Cumhurbaşkanının, Meclis’te kabul edilen değişikliği kendisine sunulmasının ardından 15 gün inceleme süresi var. Cumhurbaşkanı 22 Ocak Pazar günü Afrika seyahatine çıkıyor. Seyahat 4 gün sürecek. Bu durumda Cumhurbaşkanı’nın Türkiye’ye döndükten sonra değişikliği onaylaması bekleniyor. Cumhurbaşkanının onaylamasının ardından Meclis’te kabul edilen anayasa değişikliği Resmi Gazete’de yayınlanacak. Değişikliğin Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından da referandum için 60 günlük takvim işlemeye başlayacak.

REFERANDUM İÇİN 2 TARİH

Bu takvim dikkate alındığında, anayasa değişikliği en erken 26 Mart, en geç 16 Nisan’da yapılacak. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, referandum tarihi için en son 2 ve 9 nisan tarihlerini işaret etmişti.

YSK HAZIRLIĞA BAŞLADI

YSK da hazırlıklarını 2 Nisan veya 9 Nisan tarihine göre yapmaya başladı. Referandum sürecinin nasıl işleyeceğine ilişkin takvimi YSK açıklayacak. İl, ilçe seçim kurulları, sandık kurulları, oy kullanma saatleri, referandum sonuçlarının birleştirilmesi, denetlenmesi, seçmen listeleri ve sandık güvenliği gibi konularda YSK’nın 30 genelge hazırladığı biliniyor.

PUSULALAR HAZIR

Referandumda kullanılacak oy pusulalarının da hazır olduğu biliniyor. Pusulada, kahverengi ve beyaz renkte bölümler olacak. Anayasa’ya ‘Evet’ diyenler beyaz bölüme, ‘Hayır’ diyenler ise kahverengi bölüme mühür basacak.

Referandum tarihi için şimdi gözler Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onay sürecinde.