Federal Kürdistan Bölgesi'nde günlerdir Rojava üzerine yapılan toplantıları değerlendiren PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, toplantılardan bir sonuç çıkması konusunda umutlu olduklarını söyledi.

Federal Kürdistan Bölgesi'nde Batı Kürdistanlı yetkililer ile Suriye Kürtleri Ulusal Meclisi (ENKS) arasında günlerdir toplantılar yapılıyor. Bu toplantılar öncesinde Federal Kürdistan Bölgesi Parlamentosu, Batı Kürdistan Özerk Kanton yönetimleri ile ilişkilerini resmi düzeyde geliştirme kararı aldı.

Toplantıları RojNews ajansına değerlendiren PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, taraflara üç maddeden oluşan bir proje sunduklarını belirterek bunları şöyle sıraladı:

SİYASİ ANLAŞMA 


“Biricisi siyasi anlaşma: Bunun üzerine mütabık olundu ve sorun kalmadı. İkincisi demokratik özerk yönetimdir: Diğer partilerin de yönetime katılması için tartışmalar yürütülüyor. Biz bu yönetimin daha da zenginleştirilmesi, farklı ses ve renklerin katılmasını istiyoruz. Üçüncüsü askeri konudur: Bunun siyasilerle bağlantısı yok. YPG nezdinde görüşmeler yapılması gerekiyor. Kuşkusuz, onlar (ENKS) bu konuda tartışma yürütmek istiyorlar ama bu bizim işimiz değil. Konunun muhattabı YPG'dir.”

ENKS'nin “merkezi bir yönetim” kurulması şeklinde önerisinin de olduğuna dikkat çeken Müslim “Ama biz bunun, toplantının sonuçsuz kalmasının bahanesi olmasını istemiyoruz. Toplantıları sürdüreceğiz. Eğer toplantılara olumlu yaklaşım gösterilirse, bunu da aşarak bir anlaşmaya varabiliriz” şeklinde konuştu.

'ROJAVA HALKINA DESTEK ARTMALI'

Müslim “Toplantılarımız sürüyor ve amacımız birlikti. Kuşkusuz bu toplantı konusunda umutluyuz. Eğer umudumuz olmasaydı, burada olmazdık ve evimize giderdik. Toplantıların olumlu sonuçlanması için çaba gösteriyoruz” diye ekledi.

Federal Kürdistan Bölgesi'nin geçen hafta, kantonlarla ilişkilerin geliştirilmesi yönünde aldığı kararı da değerlendiren Müslim, şöyle konuştu: “Kuşkusuz, parlamentonun demokratik özerkliğe ve Batı Kürdistan halkının direnişine destek kararı alması kutsal bir şeydir. Şimdiye kadar manevi olsa bile, bizim için önemlidir ve daha fazla sonuç vermesini umut ediyoruz. Doğrusu, bizim böyle desteklere ihtiyacımız var. Umudumuz demokratik özerkliğe ve Rojava halkına desteğin artmasıdır. Biz 79 değil, 105 vekilin tamamının destek yönünde oy kullanmasını isterdik. Rojava için toplantılar, gösteriler ve verilen destekleri kutluyorum.” (ANF)