PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun kendilerini muhatap almak için öne sürdüğü koşullar için "manasız" yorumunda bulundu. Müslim, "Biz diyaloga varız. Ne zaman isterse koşulsuz biz varız, oturabiliriz" diye ekledi.

Yeni Şafak gazetesinin 10 Nisan tarihli bir haberine göre Davutoğlu, PYD'nin "muhatap alınacağı yeni bir sürecin" sinyalini verdi. "Bizimle temasa geçmek isteyen herkes için geçerli üç şartımız var" diyen Davutoğlu'nun bunları şöyle sıraladığı belirtildi:

1-Rejim yanında yer almayacak,

2-Suriye halkının seçimle işbaşına getireceği parlamento oluşana kadar emrivaki yapmayacak (yani fiili durum yaratıp bir bölgeyi kendisinin ilan etmeyecek),

3-Türkiye'de "teröre" destek vermeyecek.

"BİZ REJİME KARŞI SAVAŞIYORUZ"

ANF'ye konuşan Salih Müslim ise, "Biz olduğumuz gibiyiz. Bizimle ilişki kurmak istiyorlarsa, buna varız" diyerek, rejim yanında yer alma suçlamasının "anti-propaganda" olduğunu söyledi. Müslim, "Rejimle hiçbir zaman ilişkimiz olmadı. Her zaman rejimle çatışmalı, kavgalıydık. Ve son durum bu zaten görünüyor, bir deyim ile ‘görünen köy kavuz istemez’.  Biz rejime karşı savaşıyoruz" şeklinde konuştu. 

"HALARIMIZDAN VAZ MI GEÇELİM?"

"Oldu bittiye getirmemek veya fiili bir durum yaratmak ne demek şimdi?" diye tepki gösteren Müslim, "Haklarımızdan mı vazgeçelim? Kendisi daha önceden bizi bir şeylere bağlamak mı istiyor? Biz bunu kabul etmeyiz" vurgusunu yaptı.

"PKK BİZE MUHTAÇ DEĞİL, BİR İLİŞKİMİZ YOK"

Bir fiili durumun söz konusu olmadığını söyleyen Müslim, "Biz kardeşlik istiyoruz" derken, PKK ile de bir ilişkilerinin olmadığını söyledi.  "PKK bize zaten muhtaç değil"  diyen Müslim, Türk devleti ile Kürt Halk Önderi ve PKK arasında süren görüşmelere işaret ederek,  "Bu koşullar manasızdır" ifadelerini kullandı.

"BİZ DİYALOGA VARIZ"

Türkiye ile ilişki kurmak için bir önkoşullarının olmadığını sözlerine ekleyen Müslim,  "Bizim hiçbir koşulumuz yok. Düşman olacaksak tanısın kiminle düşmanlık yaptığını, dost olacaksak bilsin kiminle dostluk yapacağını. Onun için biz diyoruz, biz diyaloga varız. Ne zaman isterse koşulsuz biz varız, oturabiliriz. Bizim hiçbir zaman kendimizden kuşkumuz yok"  şeklinde konuştu.