PYD Eşbaşkanı Asya Abdullah, BBC Türkçe'nin canlı tartışma platformu Sosyal Meydan’da soruları yanıtladı.

Asya Abdullah’a genel olarak; ABD'nin havadan silah desteği, Türkiye'nin de Peşmerge geçişine yeşil ışık yakmasının ardından Kobani'deki son durum soruldu.

İşte o sorular ve yanıtları:

Erhan Ayan (e-posta sorusu): ABD'nin gönderdiği silahların bir kısmının IŞİD'in eline geçtiği söylentileri var. Bunun doğruluğunu teyit ediyor musunuz? Zira bir takım videolar bunu doğrular nitelikte.

Abdullah: YPG açıklama yaptı silahların ellerine sağlam bir şekilde ulaştığını. Sağlık hizmeti veren kurum da, ilaçların kendilerine sağlam bir şekilde ulaştığına dair açıklama yaptı.

Can Boz: PYD bünyesinde savaşan Türkler var mı? Türklerin PYD'ye katılması konusunda ne düşünürsünüz? Bu konuda bir organizasyonunuz var mı?

Abdullah: YPG ve YPJ ve Burkan Fırat (ÖSO dahil bazı Suriyeli muhalif gruplarla PYD'nin kurduğu grup) var Kobani'de IŞİD'e karşı savaşan. Türkiye vatandaşı Türk asıllı biri geçenlerde şehit oldu. YPG onu açıkladı

Şanlıurfa'dan Mustafa:Kobani'deki kuşatma ne zaman biter?

Abdullah: Kobani'de çok şiddetli bir çatışma devam ediyor. IŞİD, Ceraplus, Mınbıc ve Telabiyat'tan destek getiriyor buraya. Dün akşam da çok şiddetli bir çatışma vardı. Dün akşam bombalı bir araç infilak etti. IŞİD Mınbıc ve Rakka'da camilerden Kobani'deki savaş için cihat çağrısı yapıyor. Arapları zorla savaşa getiriyor. IŞİD kuşatması kaç gün daha sürer o konuda net bir gün veremem. IŞİD'in burada kırılması için büyük bir desteğe ihtiyacımız var. Silah ihtiyacımız var. Kobani bir yıldır büyük bir ambargoyla karşı karşıya. Acilen bir yardım koridorunun açılması lazım.

Bekir Çetin : Türkiye'den geçiş koridoru dışında bir talebiniz var mı?

Abdullah: Türkiye komşumuzdur. Sınırlarımız birdir. IŞİD'in Kobani'de kırılması Türkiye halkına da bir hizmettir bu kapsamda Türkiye Kobani'ye destek sunarsa kendi halkına da sunmuş oluyor. Türkiye'den iyi bir diyalog istiyoruz, destek istiyoruz, silah istiyoruz, yardım koridorunun açılmasını istiyoruz.

Agit Acon: Türkiye, PYD'yi düşman ve terör olarak görüyor. Siz Türkiye'yi nasıl görüyorsunuz?

Abdullah: Biz Türkiye'yi kardeş ülke olarak görüyoruz. Düşmanı ortak olan bir ülke olarak görüyoruz. IŞİD ikimizin de ortak düşmanı. Sınırlarımız aynı.

Erhan Ayan: Rojava sınırına hendek kazan Barzani ve IŞİD'in sınır hakimiyetine göz yuman Türkiye devleti ABD'nin Kobani söylemlerinden sonra bambaşka bir tutum sergilemeye başladı. Bunu nasıl yorumluyorsunuz?

Abdullah: Kobani'ye saldırı olunca Kürdistan'ın birçok bölgesinde Kobani'ye destek eylemleri oldu. Kürt partileri toplandılar. Kürdistan'daki partilerin Kobani'ye sahip çıkmalarını çok anlamlı ve değerli buluyoruz. ABD'nin sahiplenmesini de anlamlı ve önemli buluyoruz. Güzel bir adımdır. Demokratik bir partiyiz. 3 yıldır Suriye halkıyla ve diğer halklarla iyi bir diyalog içerisindeyiz. Amerika'yla da iyi bir diyalog içerisindeyiz.

Ahmet Çelik: Sayın Barzani'nin birlik çağrısını ve Peşmerge'nin gelecek olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Abdullah: Her zaman Kürt birliğini önemsedik. Birliğe beraberliğe hep önem veriyoruz. Sadece Kürtlerin birlikteliği değil, diğer halklarla da birliktelik istiyoruz.

Haberin tamamını okumak için tıklayınız