IŞİD saldırısı altındaki Kobani için PYD Eşbaşkanı Salih Muslim, “Kobanê’de zafer ve özgürlük yakındır” diye konuştu.

ANF'den Ali Güler'in PYD Eşbaşkanı Salih Muslim ile yaptığı söyleşide Müslim Kobani'deki son gelişmeleri anlattı.

Türkiye'nin 'tampon bölge' ısrarına da değinen Müslim, IŞİD'in Kobani'de ki saldırılarını bu güne kadar sürdürmesinde Türkiye'yi sorumlu tutu. Müslim silah yardımları konusuna de değindi ve Irak Kürdistan bölgesinden Rojava'ya silah yardımı yapıldığını ifade etti.

Ali Güler'in  PYD Eşbaşkanı Salih Muslim ile yaptığı söyleşi şu şekilde:

Kobanê’de şu anda son durum nedir?

DAİŞ çetelerine Til Ebiyad ve Türkiye üzerinden her gün katılımları var. Yine askeri malzeme alıyorlar. Sürekli takviye oluyor. Bundan dolayı da saldırıları sürüyor. Şu anda Kobenê’nin güney ve doğu cephesinde çatışma tüm şiddetiyle sürüyor. Dün de Til Şeîr köyünde YPG büyük darbeler vurdu. Bu köy, 4-5 Kobanê merkezinde uzaktır. Yine hava saldırıları da devam ediyor.

Daha önceki günlerle karşılaştırma yapacak olursanız ne diyeceksiniz?

Savaş ve çatışmalar tüm yoğunluğuyla sürüyor. İnisiyatif YPG’ye geçmiş. Alanları gün geçtikçe daralıyor. Ama şu anda “daha iyi, daha kötü diyemeyiz. Bazen çekiliyorlar bazen de saldırıyorlar. Onun için kesin bir şey diyemeyiz.

Dün akşam saatlerinde Özgür Suriye Ordusu’nun DAİŞ’e karış Kobanê de savaşacağı yönünde haberler çıktı. Size böyle bir bilgi ulaştı mı?

Bu doğru değil. Özgür Suriye Ordusu’nun böyle bir açıklaması yok. Bu bilinçli olarak yayılan bir haber. Amaç kafa karıştırmaktır. Zaten ÖSO’ya bağlı bazı gruplar bizimle savaşıyorlar. Öyle bir şey olursa gelip bize başvururlar. Tamamen yalan bir haber.

Kimler ve ne amaçla bunu yapıyor?

Türkiye devletidir. Böylesi haberlerle karışıklık yaratmak istiyorlar.

Kısa bir süre öncesine kadar uluslararası kamuoyu sessizdi. Ancak bugün Kobanê’ye yoğun bir ilgi var. Büyük bir destek sözkonusu. Ne oldu da böyle ani değişim yaşandı?

Kobanê’de bir direniş yaşanıyor. Bu büyük bir ilgi uyandırdı. Çünkü orada, insanlık savunuluyor. Değerleri koruyoruz. Bu saldıranlar vahşi ve insanlık düşmanlarıdır. Onun için herkes bugün kendini Kobanê direnişinde görüyor. Bu ilgi kuşkusuz sevindiricidir. Ama yetersizdir, bu ilginin pratiğe geçmesini istiyoruz. Çünkü şu ana kadar karadan her hangi bir yardım bize ulaşmadı. Türkiye rejimi hala tavrından ısrar ediyor. Çetelere yardım ediyor. Daha dün Akçakele’den 70 kişi DAİŞ katılıp Kobanê’de savaşa gitti. Uluslararası güçler Türkiye’ye baskı yapmalı, bu tavrından dolayı kınamalıdır.

Türkiye yetkilileri son dönemlerde yaptıkları açıklamalarla tavırlarından bir değişiklik olduğu yönünde mesajlar veriyor. Bu size yansıyor mu?

Şimdiye kadar netleşen bir şey yok. Bütün dünya ülkeleri bir tarafta, Türkiye bir tarafta duruyor. Türkiye’nin netleşmesi baskı yapılması gerekiyor. Türkiye dünya kamuoyuna DAİŞ çetelerine karşı olduğunu deklere etmesi gerekiyor. Bugüne kadar da bunu söylemediği gibi DAİŞ çeteleriyle arasına mesafe koymadı.

Basında Güney Kürdistan’dan peşmerge gücünün Türkiye üzerinden Kobanê doğru yola çıktığına dair haberler çıkıyor. Peşmergeler Kobenê’ye gitti mi?

Peşmergenin Kobanê’ye gönderilmesine dair siyasi bir karar var. Ancak şimdiye kadar her hangi bir güç Kobanê’ye gitmiş değil. Ne kadar güç ve hangi silahlar gidecek gibi konular üzerinde YPG ile Peşmerge Komutanlığı arasında görüşmeler yapılıyor. Onun için nasıl ve ne biçim bir yardım olacağına dair netleşmiş hiç bir şey yok. Gideceğine dair karar dışında.

Güney Kürdistan hükümeti ile görüşmeler yapıyorsunuz, tam olarak talebiniz ne?

Bizim savaşçı gücümüz var. O yönlü bir ihtiyaç yok. Bize tank ve benzerlerine karşı ağır silahlar ve bunu kullanacak uzmanlar lazım. Şu anda da bunun görüşmesi yapılıyor.

Türkiye koridoru açacak mı?

Türkiye, Güney Kürdistan ve ABD’nin isteği üzerine koridor açacağının sözünü verdi. Şu anda bunun pazarlığını yapıyor.

Ne gibi bir pazarlık?

10 kilo metrelik alanda güvenli bölge ve tampon oluşturmak istiyor. Kuşkusuz bu da farklı bir oyundur. Türkiye, 10 kilometrelik alanı boşaltıp askeri bir bölgeye dönüştürme planları yapıyor. Kirli oyunlar peşinde.

YPG koalisyon güçlerinin yardımını aldığını açıkladı. YPG’nin eline 26 paket silah askeri malzeme ve ilaç ulaşmış. Bunlar yeterli mi?

Bu yardımlarla birlikte YPG’nin eline bazı etkileyici silahlar geçti. Ancak yeterli değil. Bunların devam etmesini istiyoruz. Ancak şunu söyleyeyim; o yardım paketlerinde ağır silahlar yoktu. Biz ağır silah yardımların yapılması istiyoruz.

Birkaç gündür Güney Küridstan’da bulunuyorsunuz. Görüşmeler yapıyorsunuz önceki gün de ENKS ile bir antlaşma yaptınız. Bu anlaşmanın içeriğinden bahseder misiniz?

Biz 8 gün günlük bir görüşmenin ardından bir anlaşma imzaladık. Bu anlaşma çerçevesinde, “Kürtler arasında ortak yönetim, ortak askeri güç ve siyasi birlik kurulacak” gibi 3 maddede anlaşmaya varıldı. Bir birlik sağladık. Burada konuşulanlar ve anlaşmaya varılan maddelerin iki ay gibi bir süre pratikte uygulanması kararı alındı ardında da seçimlere gidilecek.

“Duhok Anlaşması” önümüzdeki dönemde Rojava için neler getirecek?


Kürtlerin birliğini, iç barışı getirecektir. Bununla birlikte Arap, Asuri-Süryani halklara da özürlük getirecektir. Kısacası Kürtler için önemli bir adım. Her şeyden önce Rojava sistemini güçlendirecek, sürekliliğini sağlayacaktır.

Güney Kürdistan medyasında Rojava’ya silah yardımı çok tartışılıyor. Bu konuda ne diyorsunuz?

Bazı kesimler bu ilişkileri bozmak istiyor. Tek amaç bu. Bütün Kürtlerin bunu bilmesi gerekiyor. Yoksa her iki tarafta silah yardımında bulundu. Bu silahların bir kısmı Kobanê’ye gitti bir kısmı da Cizre Kantonu’na gitti. Kürtlerin silahı, Kürtlere gitti. Hükümette bulunan bütün partilerin kararıdır. Ancak basında yürütülen tartıştıranların niyeti kötü. Biz bunlara fırsat vermeyeceğiz. Bu silah yardımında bulunan YNK ve KDP ve hükümette bulunan diğer partilere teşekkür ediyoruz.

Güney Kürdistan Parlamentosu’nda birkaç gün önce Rojava kantonlarıyla ilişkileri geliştirme kararı çıktı. Bu Kürtlerin birliğine giden yolda nasıl bir adımdır?

Parlamentonun kararı bütün Güney Kürdistanı bağlar. Bunun için bu kararı oldukça önemli ve değerli buluyoruz. O dönemde oradaydık. Parlamento başkanına ve grupları ziyaret ettik teşekkürlerimizi bildirdik. Kürt birliği için önemli bir adımdır.

DAİŞ çeteleri yeniden Şengal’de bir katliam yapmak istiyor. Bir kuşatma söz konusu. Buna karşı da sessizlik var…

DAİŞ, 3 Ağustos’ta yarım bıraktığı katliamı tamamlamak istiyor. Aslında sadece Şengal değil bütün Kürtleri katliamdan geçirmek istiyorlar. Onlara göre Kürtler, Hıristiyan ve dinsizler. Onun için düşman görüyorlar. Bugüne kadar DAİŞ’e karşı savaşan tek güç Kürtler. Çünkü Musul, Rakka olmak üzere hiç bir güç onların önünde direnmedi. Ordular, kaçtı. Kobanê’de Şengal’de ve Güney Kürdistan’da Kürtler, direndi savaştı. Bu düşmanlık bundandır. Kürtleri ortadan kaldırmak istiyorlar. Ardından da dünyanın başına bela olmak istiyor. Onun için uluslararası güçler başta olmak üzere demokrasiden ve özgürlükten yana olan bütün kesimleri, DAİŞ’e karşı mücadele etmeye çağırıyoruz.

Bugün Kobenê’e farklı halklardan gençler direniyor. Suphi Nejat Ağırnaslı ( Paramaz Kızılbaş) isimli bir genç geçtiğimiz günlerde yaşamını yitirdi. Yine sınırda farklı uluslardan gönüllü direnişçiler var. 1 Kasım’da ise dünya çapında Kobanê ile dayanışma yürüyüşleri yapılacak. Bu ilgiye nasıl karşılıyorsunuz?

Kobanê halkının bu direnişi, DAİŞ gerçekliği ortaya çıkardı. Bu direniş uluslararası bir ilgiyi oluşturdu. Bunun siyaset ve devletler üzerinde bir etki yaratmasını istiyoruz. Bu dayanışmanın silah ve benzeri birçok yardıma dönüşmesi gerekiyor çünkü Kobenê halkı zor durumda. Kent yerle bir olmuş. Halk yerinden yurdundan oluyor. Sivil insanlar ölüyor. Bunların son bulması için herkes Kürtlere yardım etmesi gerekiyor. Paramaz Kızılbaş gibi gençlerin kanı bizim gençlerin kanına karışmıştır. Bu bir insanlık değeridir. Bu değerler için kanlar döküldü. Bizim için kutsaldır. Sonuna kadar sahip çıkacağız. Bugünde Amerika’dan, Avrupa’dan gençler orada savaşıyor. İnsanlık değerlerini savunmak için savaşıyorlar. Hepsini selamlıyoruz. Halkımız da Kobanê’ye sahip çıksın, mücadelesini yükseltsin. Kobanê, bir birlik ve direnişi ortaya çıkardı. Kimse oyunlara gelmesin Kürt düşmanlarının söylemlerine da kanmasın. Kobanê’de zafer ve özgürlük pek yakındır.