Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Federal Meclis üyelerine yaptığı konuşmada, "Türkiye'nin savaş uçağımızı düşürmesini unutmayacağız" dedi. "Türkiye yaptıklarından pişman olacak" diyen Putin, "Pilotumuzun ölümünden Türk elitleri sorumlu" ifadesini kullandı.

Sputnik'te yer alan habere göre, "Allah Türk yönetimini akıldan yoksun bırakarak cezalandırdı" diyen Rusya lideri, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkler uçağımızı neden düşürdü anlamıyorum. Bunu neden yaptılar Allah bilir. Tüm problemleri –önceden göremediklerimizi bile- başka şekilde çözebilmeliyiz. Allah Türk yönetimini vicdan ve adalet duygusu ile akıldan yoksun bırakarak cezalandırmaya karar verdi. Uçağımızındüşürülmesinden Türk hükümeti sorumlu. Bunu yaptıklarına pişman olacaklar. Moskova, Ankara'nın teröristlere yardım ettiğini görmezden gelemez."

Putin'in konuşmasından satır başları şu şekilde:

-Eğer askeri bir suç işleyip insanlarımızı öldürdükten sonra domateslerle ya da inşaat sektöründeki bazı sınırlamalarla paçalarını kurtarabileceklerini sanıyorlarsa yanılıyorlar.

-İhaneti her zaman utanç verici bir şey olarak gördük.

-Türkiye (Rusya’nın) domates ambargosundan ya da Türk şirketlere getirdiğimiz sınırlamalardan acı çekmeyecek. Türkiye bu yapılanlardan (teröristlerle işbirliği) pişmanlık duyacak.

-Teröristlerle yasadışı ve kanlı ticaret yapılmasına izin verilmemeli. Ama Rusya (Türkiye’ye karşı) silah sallamayı planlamıyor. Rusya, Türkiye ile bölgesel güvenliğe ilişkin en hassas konularda işbirliği yapmaya hazırdı. Uluslararası terörle mücadele edebilmek için tek yumruk olmalı, terör karşıtı güçlü bir cephe oluşturmalıyız.

-Pilotumuzun ölümünden Türk elitleri sorumlu, bunu asla unutmayacağız. Türkiye'ye tepkimizin ticari yaptırımlarla sınırlı kalacağını düşünüyorlarsa yanılıyorlar.

-Türkiye'de çalıntı petrolle kimlerin ceplerini doldurduğunu ve kimin terör örgütleri için militan topladığını biliyoruz. Bu arada Türk milleti iyidir, çalışkandır ve yeteneklidir. Türkiye’de Rusya’nın çok eski ve güvenilir dostları vardır. Bilmeliler ki biz onları, Suriye’de görev yapan Rus askerlerinin ölümünden doğrudan sorumlu olan Türk yönetimiyle aynı kefeye koymuyoruz. Bizden sinirli ve histerik tepkiler beklemesinler.

-Türk halkı iyi, yetenekli ve çalışkan. Türkiye'de güvenilir ve uzun süreye dayanan çok arkadaşımız var. Altını çizmem gerek: Biz onlar ve Suriye'deki askerlerimizin ölümünden sorumlu olan bugünkü hükümetin arasına eşittir işareti koymuyoruz.

-Irak, Libya Suriye şu anda anarşi bölgeleri ve tüm dünya için tehdit teşkil ediyor. Terörü sadece tek bir ülkenin yardımıyla yenmek mümkün değildir. Özellikle de sınırlar açıkken ve halklar göç ederken.

-Rusya uzun yıllardır terörle mücadelenin ön cephesinde yer almıştır. Rus vatandaşlarını hedef alan terör saldırıları binlerce cana mal olmuştur.

-Suriye’de yoğunlaşmış olan teröristler, Rusya için özel tehdit teşkil etmektedir. Aralarında Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerinden gelen çok sayıda kişi var. Para, silah alıyorlar ve güçlerini artırıyorlar. Eğer çok güçlenip Suriye’de zafer kazanırlarsa, o zaman kaçınılmaz olarak Rusya’ya da gelecekler. Rusya’da nefret tohumları ekmek, korku ve nefret yaratmak, insanları öldürmek isteyecekler. Onları izleyip yok etmek zorundayız. Suriye’de hava operasyonumuzu tam olarak bu nedenle ve meşru Suriye hükümetinden gelen resmi talep üzerine başlattık.

-Suriye'de terörist gruplara yönelik hava operasyonlarında yer alan askerlerimiz aslında Rusya için savaşıyor.