İstanbul’da Abdullah Öcalan’ın Türkiye’ye getirilişinin yıl dönümü olan 15 Şubat protestoları sırasında polis 3 genci boyunlarında puşi ve şal olduğu için gözaltına aldı.

O.Ç., Ö.B. ve E.Ç. isimli gençler çıkarıldıkları mahkemece “kuvvetli suç şüphesi” bulunduğu iddiasıyla tutuklanırken, polisin E.Ç.’nin yüzünü puşiyle zorla kapatarak maske süsü verdiği ve fotoğrafını çektiği öne sürüldü.

Dicle Haber Ajansı’nın (DİHA) haberine göre; Sancaktepe Sarıgazi ilçesinde 15 Şubat protestosunda 3 genç boyunlarında puşi olduğu gerekçesiyle gözaltına alındı.

3 genç savcılık ifadesinde soğuk hava nedeniyle puşi taktıklarını söyleseler de İstanbul Anadolu Hakimliği 6. Sulh Ceza Mahkemesi üç gencinde “kuvvetli suç şüphesi” gerekçesiyle tutuklanmasına karar verdi.

Gençlerden E.Ç. mahkemede verdiği ifadede önemli bir iddiada bulundu. Polis müdahalesinin ardından evine doğru ilerlerken soğuktan korunmak için taktığı şal nedeniyle polis tarafından gözaltına alındığını anlatan E.Ç, “Polis beni gözaltına aldıktan sonra boynumdakini kafama zorla geçirerek fotoğraf çekti” dedi.

Akdeniz Üniversitesi gazetecilik bölümü öğrencisi O.Ç.’de fotoğraf çekmek için alanda bulunduğu sırada polisin kendisini boynundaki puşi sebebiyle gözaltına aldığını söyledi ve gözaltı sırasında polisin kendisini darpettiğini de aktardı.

Tutuklanan gençlerin avukatı Özgürlükçü Hukukçular Derneği Üyesi Avukat Nihat Öcal ise gençler hakkında tutukluk kararına itiraz etti. Kürtlerin yerel aksesuarı olan puşinin delil olarak kabul edilip tutuklama kararı verilmesinin hukuka aykırı olduğunu belirten Öcal, somut delillerden yoksun olarak verilen tutuklama kararının bozulmasını talep etti. Öcal, “İç Güvenlik Paketi” yasalaşmadan kolluk birimlerinin keyfi olarak uygulamaya başladıklarını söyledi.