Anayasa değişikliğindeki “Cumhurbaşkanlığı ve Meclis seçimlerinin karşılıklı yenilenmesi” maddesi tartışılmaya devam ediyor. 

CHP Cumhurbaşkanına Meclis’i fesh etme yetkisi verildiğini belirterkin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise  düzenlemenin hiçbir yerinde bu sözcüğün geçmediğini söyyerek  “İspat edilirse istifa ederim” diyor.

Gazete Duvar’dan Nergis Demirkaya’nın görüştüğü Anayasa hukukçusu Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu’na göre ortada bir ‘kelime oyunu’ var. “Yenileme ve fesih aynı şeydir, aralarında fark yok” diyen Kaboğlu şunları söyledi:

“2. Abdülhamit, ‘Meclis’i tatil ettim’ dedikten sonra 30 yıl toplanmadı. Abdulhamit’in bu uygulamasına tepki olarak anayasa hukuku geleneği içinde ‘fesih’ sözcüğü kullanılmıyor. Bir anlamda, ‘Bizim anayasal geleneğimizde fesih yok, Meclis’in bir daha toplanamama riskini önlemek’ diye. Dolayısıyla yenileme deniliyor. Yenileme ve fesih karşılaştırmalı anayasa hukukunda fesih ifadesine denk düşer. Hep böyle oldu. Bir kelime oyunu oynanıyor ama aynı şeydir, farkı yoktur.”

Meclis’i feshetmenin kapatma değil, süresi bitmeden görevine son verme anlamına geldiğini anlatan Kaboğlu, burada verilen yetkinin yanı sıra Cumhurbaşkanının neden gerekçesiz olarak bu yetkiyi kullandığının da sorgulanması gerektiğini söyledi.

‘CUMHURBAŞKANLIĞI SİSTEMİ DEĞİL SİSTEM DIŞI’

Söz konusu düzenlemenin inceledikleri anayasal ülkelerin hiçbirinde olmadığına dikkat çeken Kaboğlu, “Cumhurbaşkanlığı sistemi falan değil bu sistem dışı bir durum” dedi.

Haberin tamamı