Cezaevinde inceleme yapan CHP heyetinde yer alan Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, cezaevi yönetiminin sorumluluğunun çok büyük olduğunu ancak, en büyük ihmalin Adalet Bakanlığı’nda olduğunu söyledi. Cezaevindeki olaylarla ilgili 12 Temmuz 2011’de Adalet Bakanlığı ile TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu ve Adana Valiliği’ne şikâyet gittiğini belirten Ağbaba, “Hiçbir inceleme yapılmıyor. Ne zaman geçen hafta basında yer aldı, bakanlık da incelemeye başlıyor. Ama en ilginci şu: Olaydan haberi olan Bakanlık, cezaevi müdürünü Ankara’ya tayin ederek terfi ettiriyor” dedi.

 

ŞARTLAR ÇOK YETERSİZ

‘Taş atan’ çocukların tutulduğu ve halen 201 çocuğun kaldığı Pozantı M Tipi Cezaevi’nde yaşanan taciz ve tecavüz iddiaları kamuoyunun ilgisini de bu cezaevine yöneltti. Tahliye olan 10 çocuğun cezaevinde yaşadıklarının basında yer almasının ardından CHP ve BDP harekete geçti. Olayın duyulmasının hemen ardından Pozantı’ya giden BDP Van Milletvekili Nazmi Gür’e kapatılan cezaevinin kapısı CHP heyetine açıldı. Sivil toplum örgütleriyle ve şikâyetçilerle görüşen Gür, hazırladığı dosyayı Adalet Bakanlığı ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na sundu.

 

Milletvekilleri Melda Onur, Nurettin Demir, Özgür Özel, Ümit Özdemir ve Veli Ağbaba’dan oluşan CHP heyeti ise dün Pozantı, Adana ve Mersin’e giderek incelemelerde bulundu. Heyet rapor hazırlayarak konuyu Meclis gündemine getirecek. Cezaevine uzman pedagog ve psikologların gelmesi gerektiğini belirten CHP’li Ağbaba, “Cezaevinde büyükler ve küçükler bir arada kalıyor. Cezaevi şartları da idarenin şartları da çok yeterli değil” dedi.