Sivas’ta çatışmada ölen PKK’lilerin mezarlıkta gömüldüğü alanın, aradan 8 yıl geçtikten sonra aile mezarlığı olarak satıldığı ve üzerine defin yapıldığı ortaya çıktı. Sonradan defnedilenlere ait mezarların altı kazılıp askıya alınarak, daha derindeki 16 PKK’linin kemikleri çıkartıldı ve bunlardan 14′ü DNA testiyle ailelerine teslim edildi.

Sivas’ın Divriği İlçesi kırsalında 1996 yılının Ekim ayında askerle çatışmaya giren 32 PKK’li hayatını kaybetmişti. Sivas’a getirilen PKK’lilerin cenazeleri kentin en büyük mezarlığı olan Yukarı Tekke Mezarlığı’nda iki ayrı bölgeye defnedildi. Aradan yıllar geçtikten sonra ölen PKK’lilerden Diyarbakırlı Nurkan Çam’ın kız kardeşi Ayten Öztürk, ablasının Divriği’deki çatışmada öldüğünü belirledi ve mezarının bulunması için savcılığa başvurdu.

Yapılan soruşturmada, Nurkan Çam’ın 1996 yılında Yukarı Tekke Mezarlığı’na defnedilen PKK’liler arasında olduğunu belirledi.

AİLE MEZARLIĞI OLARAK SATILMIŞ

Doğan Haber Ajansı’nda yer alan habere göre Ayten Öztürk, ablasının mezarını nakletmek için işlem başlatınca, Divriği’de çatışmada ölen PKK’lilerin gömüldüğü bölümün, 2004 yılında aile mezarlığı olarak 4 aileye satıldığı ortaya çıktı. Aile Mezarlığı yapılan aynı yere 2004 yılında yaşamını yitiren Abdurrahman Keleş ile Fatma Akgül defnedildi.

Savcılığın başlattığı mezar nakli işleminde, PKK’lilerin mezarlarının 2 metre derinlikte, sonradan defnedilen Abdurrahman Keleş ve Fatma Akgül’ün mezarlarının da 1.5 metre derinlikte olduğu belirlendi. Ardından da büyük bir gizlilik içinde mezar nakli işlemi başlatıldı.

PKK’lilerin kemiklerinin çıkartılması için önce üzerlerine defnedilen 2 vatandaşın mezarlarının altı kazılarak kalaslarla askıya alındı, ardından daha derindeki 16 PKK’liye ait kemikler çıkartıldı. Bu arada PKK’li Nurkan Çam ile aynı yerde defnedilen diğer PKK’lilerin ailelerine de haber verildi.

Yapılan DNA testiyle, 16 PKK’liden 14′ünün kemikleri ailelerine teslim edildi. Diğer 2 PKK’linin kemikleri ise ilerde yakınlarının ortaya çıkması halinde teslim edilmek üzere aynı bölgede ayrılan bölüme yeniden gömüldü.

Aynı çatışmada ölen diğer 16 PKK’linin gömüldüğü mezarlığın bir köşesindeki bölümün ise kimseye satılmayıp aynen durduğu belirtildi. (imctv)