PKK lideri Abdullah Öcalan'ın mektubu, MİT'in bilgisi ve Adalet Bakanlığı'nın kanalıyla Diyarbakır Bağımsız milletvekili Leyla Zana'ya iletildi. Erbil'e gitmeyi planlayan Zana, Barzani'ye seyahatte olduğu için ilgili mektubu, Avrupa'da iletecek. Mektup üzerine Kandil'in de, yeni tavır belirlediği öne sürüldü.

Milliyet'ten Namık Durukan'ın haberine göre; Rojava'daki tavır farklılığı nedeniyle PKK ve KDP arasında yaşanan gerginliğin anlaşma ile sonuçlandığı öne sürüldü. Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana'nın arabulucu rolü üstlendiği görüşmelerde Abdullah Öcalan, Irak Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani'nin talebine mektupla yanıt verdi. Öcalan'ın mektubunda talebi kabul etmesi üzerine, KDP ve PKK prensipte anlaşmaya vardı. Adalet Bakanlığı kanalıyla mektubu alan Zana'nın yakın zamanda Avrupa'ya gidip mektubu burada Barzani'ye vereceği bildirildi.

Erbil merkezli Basnews gazetesi, geçtiğimiz Cumartesi günü HDP Eş başkanı Sırrı Süreyya Önder ile birlikte İmralı'da Abdullah Öcalan'la görüşen Zana'nın kısa süre içinde Erbil'e gideceği, oradan Kandil'e geçip mektubun içeriğini KCK yönetimine ileteceğini bildirdi. Kandil görüşmesi sonrası Zana'nın mektubu halen Avrupa gezisine devam eden Barzani'ye iletmek için önümüzdeki günlerde Avrupa'ya gideceği ileri sürüldü.

ÖCALAN'IN MEKTUBU

Öcalan'ın mektubunun içeriğinde Erbil'de toplanması beklenen Kürt Ulusal Kongresi ve Rojava'nın geleceği konusunda iki tarafın uzlaşmaya vardığına ilişkin bilgiler olduğu iddia edildi. Tarafların iki konu üzerinde tam bir mutabakat sağladığı ve Kürt Ulusal Kongresi'nin yapılması için de çalışmaların hızlandırılacağı kaydedildi.

"UZLAŞMAYA VARILDIĞI DOĞRU"

Konuya Basnews'e değerlendiren KCK Dış İlişkiler Sorumlusu Demhat Egid'in de anlaşmayı doğruladığı ileri sürüldü. Egid'in, "Kürd Ulusal Kongresi ve Rojava konusunda PKK ile PDK arasında uzlaşıya varıldığı doğru. İki tarafın da anlaşmaya bağlı kalarak ne gerekiyorsa yapmalarını ümit ediyoruz. Ayrıca en önemli konulardan biri olan Kürt Ulusal Kongresi'nin önündeki engellerin kaldırılmasını umuyoruz" dediği aktarıldı.

"KÜRT YÖNETİMİ ÖZERK YÖNETİMİ TANIMALI"

Habere göre; Rojava'daki fiili yönetimin desteklenmesi konusunda da görüş birliğine varıldığını aktaran Egid, şöyle devam etti:

"Kürdistan Bölgesi tarafından Rojava yönetiminin resmen tanınması gerekiyor. İki tarafın da bu anlaşmaya bağlı kalması durumunda PKK ile PDK arasındaki ittifak güçlenecektir. Rojava ve Ulusal Kongre, Güney ve Kuzey Kürdistan"