İran Kürdistan Demokrat Partisi'ne (İ-KDP) bağlı silahlı bir grubun PKK'nin kontrol ettiği İran sınır hattındaki Keleşin bölgesine yerleşmesi sonrası iki örgüt arasında yaşanan tartışma çatışmaya dönüştü. Çatışmada İ-KDP'li iki peşmergenin öldüğü ileri sürüldü.

Gelişme sonrası KCK ve İ-KDP'den açıklama var.

İKİ PEŞMERGE ÖLDÜ İDDİASI

Barzani'ye yakınlığıyla bilinen Rudaw'ın haberine göre, Keleşin bölgesinde PKK, İran Kürdistan Demokrat Partisi'nın 2 peşmergesini öldürdü. Rûdaw’a konuşan KDP-İ Erbil Temsilcisi Muhammed Salih, PKK'lilerin bu sabah saat 09:00 sıralarında peşmergelere yönelik saldırı başlattığını söyledi. Saldırıda 2 peşmerge hayatını kaybetti. Salih, PKK’nin Seker, Hınele ve Keleşin bölgelerinde saldırıya geçtiğini belirterek, “Yaşamak istemediğimiz bir durumla karşı karşıya kaldık” dedi.

Konuyla ilgili dün bir toplantı düzenleyen KDP-İ yönetimi, sözkonusu bölgeden çekilmeyeceklerini, sorunun çözümü için doğrudan ve dolaylı yollardan girişimlerde bulunduklarını duyurmuştu.

KCK: FARKLI AMAÇLARI VAR

KCK Dış İlişkiler Komitesi üyesi Demhat Agit tarafından yapılan açıklamada ise, KDP-İ’nin provokasyon girişimleri içerisinde olduğu ve PKK'yi çatışma zeminine çekmeye çalıştığını söyledi. Çatışmaya ilişkin Rojnews'e açıklama yapan Agit, KDP-İ’nin kontrol altında tuttukları alanı farklı amaçlar için kullanmak istediğini, sınır hattında bulunan halka ve kaçakçılara baskı uyguladığını öne sürdü.

Agit şunları söyledi: "Onların ilk talebi alanımızı geçişler için kullanmaktı. Biz de geçişler için alanımızı kullanılabileceklerini, bu konuda sorun olmayacağını belirttik. Fakat gördük ki, niyetleri iyi değil. HPG gerillalarının daha önce yerleştiği alanları farklı amaçlar için kullanmak istediler. PKK-HPG gerillalarının yerleştiği alanlara yerleşmek istediler. Neden gerilla alanlarına ısrarla güç yerleştirilmek istendiğini anlamaya çalıştık. Daha sonra baktık ki, oradan geçen kaçakçılara ve halka baskı uyguluyorlar. Bunun üzerine askeri güçlerimiz de kendilerini uyarıp bu alandan çıkmaları gerektiğini belirtti. Alanı farklı amaçlar için kullanmak istedikleri açığa çıktı. Biz onları bu tür tutumlara girmemeleri yönünde dostlar ve ilişkiler yoluyla uyardık."

PROVOKASYON AMAÇLANIYOR

Agit, çatışma iddialarına ise, "Provokasyon yaratmak isteyen güçler var. Biz çatışma yanlısı değiliz. Onları kaç kez uyardık. Fakat onlar güçlerini gizli bir biçimde getirip gerilla alanlarının içine yerleştirmeye çalıştılar. Bundan dolayı da bu sabah uyarı amaçlı bir temas yaşanmış olabilir, fakat sonuçlarına ilişkin bilgimiz yok. Bu sorunun daha fazla büyütülmesinden yana değiliz. KDP-İ’ye de şunu söylemek istiyoruz; bu meseleyi daha fazla büyütmemeli ve güçlerini bu alandan çekmelidirler. Doğu Kürdistan (İran Kürdistan bölgesi) için bir mücadele yürütmek istiyorlarsa, gerillanın olmadığı alanlara yerleşsinler" sözleri ile yanıtladı.

GERGİNLİK İRAN’I ALARMA GEÇİRDİ

Sınırda PKK ve İ-KDP arasındaki gerginlik üzerine, İran’ın ise Şino kentine asker yığdığı ve eski karakollarını güçlendirdiği öne sürüldü. Irak’taki Kürt bölgesi sınırlarına askeri yığınak yapan İran Ordusu’nun sınırda alarm durumuna geçtiği kaydedildi. İran ordusu tarafından son 1 haftada belirli aralıklarla PKK’nin yönetim kademesinin bulunduğu Kandil Dağı uzun menzilli top atışlarıyla bombalanmıştı.

(Kaynak: Milliyet, Ajanslar)