PKK Yürütme Komitesi, 15 Haziran darbe girişimine ilişkin açıklama yaparak her türlü darbe girişimine karşı olduklarını ve Olağanüstü Hal (OHAL) uygulamasına da karşı olduklarını belirterek, "tüm demokrasi güçlerini ortak bir progam etrafından demokrasi bloku oluşturma ve adım atma"ya çağırdı.

ANF'de yayımlanan açıklamada, yaşananlar "Ordu içindeki bir kesimin bu savaşla birlikte diğer iktidar bloklarına karşı konumunun güçlendiğini görünce, 15 Temmuz’da darbe girişiminde bulunması" olarak değerlendirildi.

Darbenin her türlüsüne karşı olduklarını belirten PKK Yürütme Komitesi, çözüm için siyasal yollara işaret ederek "Artık darbenin olmadığı ve tüm sorunların demokratik siyasal yollarla çözüldüğü bir demokratik Türkiye yaratma mücadelesi acil hale gelmiştir. Türkiye’nin tüm sorunlarını çözecek toplumcu radikal bir demokratik hamleye, sisteme ihtiyaç vardır" çağrısı yaptı.

PKK olarak bu konuda sorumluluk almaya hazır olduklarını belirten örgüt, "Her türlü darbeye karşı tutum alıp mücadele ettiğimiz gibi OHAL ile baskı ve zulmü artıran ve darbe zeminini süreklileştiren politika ve uygulamalara karşı da mücadele edeceğimizi bir daha vurguluyoruz" dedi.

ABDULLAH ÖCALAN'IN DURUMU

Öte yandan PKK Lideri Abdullah Öcalan için ise açıklamada “Önder Apo’nun sağlığı ve güvenliği hem Kürt halkı açısından, hem de Türkiye demokrasi güçleri açısından son derece önemlidir. Bu açıdan tüm Türkiye halkları ve demokrasi güçleri de Önder Apo’nun özgürlük, sağlık ve güvenliğini Türkiye’nin demokratikleşme mücadelesinin bir parçası olarak görmeli, bu konuda duyarlılığını, tutumu ve eylemiyle ortaya koymalıdır” denildi.