HDP Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat RS FM'de "Yavuz Oğhan'dan bidebunudinle" programına PKK'nin 15 Ekim'de çatışmasızlık sürecini başlatacağına ilişkin haberleri değerlendirdi. Fırat, "Halk hem devlete hem PKK'ya 'niye savaşıyorsunuz' diye soruyor" dedi ve PKK'nin çatışmasızlık kararında bu sorunun da etkisi olduğunu söyledi.

Fırat'ın şu değerlendirmelerde bulundu:

"Üç günde 5 bin km yol yaptım. Halk PKK'ye kızgın değil ama iki tarafa da soruyor, soru şu: Niye çatışıyorsunuz? HDP gibi bir parti 80 milletvekili ile meclise girdi, bırakın artık bunu siyasiler çözsün diye soruyorlar. Çünkü arada ezilen sivil halk, ne gerilla ne PKK ne de devletin güvenlik güçleri.

"Örgüt özellikle seçim sonunda kurulacak bir hükümete barış sürecinin devamı için şans tanıyor ve böyle bir pozisyon alıyor. Zaten 1 Kasım'da yeniden aynı tablo ortaya çıkarsa yapılacak iş CHP-AKP koalisyonudur. Bu şu anlama gelir; barış süreci yeniden başlayacaktır. Böyle olursa PKK silahların susma sürecini uzatacaktır. Ama AK Parti tek başına iktidara gelirse, çatışma politikasını uygulamaya devam ederse daha çok insan ölecektir. Ancak bunun hesabını veremezler."

"HDP 7 HAZİRAN'DAKİ BAŞARISINI TEKRARLAYACAK"

AKP'nin tek başına çoğunluğu sağlaması durumunda bile Türkiye'yi yönetemeyeceğini ve bir koalisyonun şart olduğunu düşündüğünü de belirten Fırat, "Bu mücadele artık silahların konuştuğu bir mücadele olmamalıdır" derken, HDP'nin 7 Haziran'daki başarısını tekrarlayacağını söyledi.

PKK'YE 'SİLAHA GEREK YOK BİZ VARIZ' MESAJI

"Ben ikisini de, hem PKK'yı hem hükümeti eleştiririm," diye konuşan Fırat, "HDP'nin siyasete 80 milletvekili ile damga vurması büyük bir şanstı. Bir muhatap vardı, legal muhatap olmasına rağmen hükümet, AK Parti bu şansı kullanmadı," diye konuştu.

Fırat, PKK'ye "Silaha gerek yok biz varız" mesajı da gönderirken, "Aksi taktirde bizim varlığımızın, milletvekili olmamızın bir anlamı kalmaz" diye konuştu.